2024. április 26., péntek

Vučić: Referendum, de csak a megállapodásról

A kormányalelnök szerint olyan kérdés, miszerint „Koszovó maradjon-e Szerbia keretein belül” nem jöhet szóba

Ha sor is kerül Szerbiában népszavazásra, a kérdés csakis az lehet „támogatják-e a brüsszeli megállapodást vagy sem”, az viszont semmi esetre sem, hogy „Koszovó maradjon-e Szerbia keretein belül” – mondta el Aleksandar Vučić a szerbiai kormány első alelnöke.

A Prva tévé Stav Srbije című műsorában úgy fogalmazott, hogy az észak-koszovói szerbeknek felkínálta, hogy legyen népszavazás, de amennyiben a többség támogatja azt, akkor nekik is el kell fogadniuk és részt kell venniük az alkalmazásában.

„Azt mondtam a koszovói szerbeknek, megyünk a népszavazásra, a számunkra legnehezebb kérdést tesszük fel, de ne játsszanak azzal, hogy azt mondják, a kérdésnek ennek kell lennie: hogy „Koszovó maradjon-e Szerbia keretein belül”. Hát ki mondana erre nemet? – tette fel a kérdést.

Elmondta, amennyiben a népszavazáson a brüsszeli megállapodás nem kapja meg a támogatást, ő nem marad hatalmon, a negatív eredmény azt jelenti, nincs többé kormány.

A kérdésre, számít-e rá, hogy a koszovói szerbek elfogadják e kérdést, azt mondta, ebben reménykedik, kedden, de tart tőle, hogy nem így fog történni.

Vučić elmondta, hogy a szerbekkel folytatott megbeszélésen kérdezte tőlük, elfogadható-e számukra ez a kérdés, Slaviša Ristić az egyik község polgármestere azt mondta, igen, de Vučić ne kapcsolódjon be a kampányba.

„Mondtam, ezt így nem lehet. Be kell kapcsolódnom, mert el kell mondani a népnek, hogy ez a módja Szerbia fennmaradásának, hogy ne legyünk elszigetelve, ne vezessenek be vízumkényszert és vége legyen annak, hogy a világon senkivel sem beszélünk” – mondta.