2024. április 25., csütörtök

„Isten jókedvében teremtette a magyart és a lovat”

Július 27-én Zobnaticán tartják meg a budapesti Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát, a Vajdasági Vágtát

A budapesti Nemzeti Vágta keretében az idén először szerveznek Vajdaságban előfutamot, erősítette meg pénteken Szabadkán Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke és Pál Károly, az alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke. A július 27-én Zobnaticán megtartandó Vajdasági Vágta fő hordozója a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány. A Nemzeti Vágta szervezői, valamint a HVFA képviselői már aláírták a vajdasági előfutam részleteit és feltételeit taglaló szerződést.

Bunford kifejtette, hogy elmondhatatlan megtiszteltetésként élte meg a felkérést a budapesti Nemzeti Vágta vajdasági előfutamának megszervezésére. Isten jókedvében teremtette a magyart és a lovat, fogalmazott Bunford, mondván, hogy ennek a páratlan párosnak a megmérettetése óriási élmény lesz mindenki számára.

– A Nemzeti Vágtát az idén szervezik meg hatodik alkalommal. Az elmúlt két évben Székelyföldön is szerveztek előfutamot. A táv 1300 méter és 1500 méter között lesz, a lovasok és lovaik galopp-pályán mérik össze erejüket. Versenyzőket, települések állíthatnak. Magyar lovasok és félvér lovak indulhatnak a versenyen. Szeretnénk hagyományt teremteni az előfutamból. Egész délutános, estébe nyúló programot tervezünk, amely reményeink szerint hat előfutammal indul majd. Legfeljebb harminchat versenyző vehet részt a megmérettetésen. A hat előfutam egy-egy győztese pedig a döntőben vehet majd részt. Az első két helyezett automatikusan jogot szerez a budapesti Nemzeti Vágtán való részvételre, a harmadik kijutót pedig feltehetőleg a vágta bírói bizottsága határozza meg. Személy szerint úgy vélem, hogy a zobnaticai döntő harmadik befutójának kellene továbbjutnia. Az előfutamok és a döntő között különféle kulturális és lovakhoz kapcsolódó sportprogramokat szervezünk. A délutáni órákban a vajdasági fogathajtó kupa egyik fordulóját, valamint néhány ügetőfutamot is szeretnénk megtartani. Reményeink szerint legalább 10 ezer érdeklődő látogat majd el a rendezvényre – összegezte Bunford.

A folytatásban Pál nyomatékosította, hogy nem lóversenyről, hanem a magyar nemzet szempontjából fontos lovastalálkozóról van szó. A rendezvény esélyt ad, hogy a magyar lovasok nemzeti szinten, az egész Kárpát-medencére kiterjedve erősítsék kapcsolataikat, ápolják a hagyományokat, és körbejárják a lehetőségeket, hangsúlyozta Pál, hozzátéve, hogy a lovassport, amely a magyar nemzetnek történelmi hagyománya, hamarosan Szerbiában is számtalan közösség és család megélhetésének lehet gazdasági alapja. A vágta egy újabb fontos lépcsője a nemzeti összetartozás erősítésének Vajdaságban, emelte ki Pál, hozzátéve, hogy a gazdasági feltételek mellett a magyarság megmaradásának az összefogás a másik fontos befolyásolója.

– Reményeink szerint Vajdaság minden részéről képviseltetik majd magukat a települések. Tudjuk, hogy számtalan magyarlakta településen fejletlen a lovassport, vagy kevesen vállalhatják a lovak tartásával járó költségeket. Éppen ezért a versenykiírás lehetőséget nyújt arra, hogy ha valamelyik érdeklődő településnek nincsen lovasa, akkor az egy másik településsel egyeztetve azon helység lovasával, egy vendéglovassal vegyen részt a Vajdasági Vágtán. A nehéz gazdasági helyzetre gondolva sem nevezési díj, sem belépődíj nem lesz. Európai pénzekből, pályázati forrásokból és vállalkozók, a lovassport szerelmeseinek az adományaiból fedjük le a költségeket – mondta el Pál.

Az érdeklődő és a Vajdasági Vágtán indulni kívánó települések képviselői a HVFA munkatársánál, Pesti Csillánál kaphatnak választ kérdéseikre, illetve részvételi szándékukat a 069/613-505-ös telefonszámon vagy a pesti.csilla@vfhalo.eu e-mail címen jelezhetik.