2024. április 26., péntek

Eltűnik az arzén a királyhalmi vízből

Átadták a faluban az új vízgyárat – A tervek szerint Hajdújárást és Ludast is rákapcsolják majd

Szabadka bizonyos területei az ivóvízben található magas arzéntartalommal küzdenek. Ez a probléma nem egyedi és nem csak Szabadkára jellemző, hiszen Vajdaság területén több településen is hasonló gondok merülnek fel. Az újvidéki Természettudományi-matematikai Kar vegyészeti, biokémiai és környezetvédelmi szakának adatai szerint Szabadka egyes részei mellett, elsősorban Közép-Bánátban, Zombor környékén, Palánkán, Šidben, valamint Kovinban jelent az arzén problémát az ivóvízben.

A szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalatnak éppen ez szolgáltatta az apropót, hogy az arzénmentes ivóvíz témájára szemináriumot szervezzen. Ezen a szeminárium számos hazai és külföldi szakember is részt vett. Mivel a közvállalat az elmúlt három évben arra törekszik, hogy a problematikus területeken a megengedett határok közé szorítsa az arzén mennyiségét az ivóvízben, a szeminárium során bemutatták a királyhalmi vízgyárban felállított holland technológiát, amellyel visszaszorítható az arzénszint.

– Küzdünk a talajvízben található magas arzénmennyiséggel. A legnagyobb gond a királyhalmi kútnál merült fel, ahol kénytelenek voltunk egy olyan technológiát alkalmazni, amivel a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb módon csökkenteni tudjuk az arzén mennyiségét az ivóvízben, ugyanakkor a vasat és az ammóniát is. A holland technológiával sikerült is, bár szükségünk volt egy kis időre, hogy eredményeket érjünk el. A kísérleti projektumunk három évig tartott – emelte ki a tanácskozáson Tóth Godó Valéria, a Vízművek és Csatornázási Közvállalat igazgatónője. Elmondta, hogy ez a projektum megközelítőleg 250 ezer euróba került, amiből 175 ezer eurót a holland állam biztosított. A többi szükséges pénzt a közvállalat különítette el arra a projektumra, ami a napokban ért véget, és amelyben aktív szerepet játszottak a hollandiai vízművek, illetve a nagy tiszteletben álló szakegyetemük is.

– Az új technológiát mintegy egy éven keresztül teszteltük Királyhalmán. Kiderült, hogy sikerült a magas arzéntartalmat a megengedett mennyiség alá szorítani, ugyanakkor pedig az eljárás folyamán keletkező melléktermékek rendkívül kis mennyiségben jelentkeznek – emelte ki Branislav Petruševski, az UNESCO- IHE professzora.

A szeminárium után ünnepélyes keretek között adták át a királyhalmi polgároknak az új technológiával ellátott vízgyárat. Mint azt a szakemberek kiemelték, hamarosan a falu vízvezetékét is rákapcsolják majd az új technológiára, így ők is arzénmentes vizet fogyaszthatnak majd.

Az új tisztítóval ellátott vízgyárat Szabadka polgármestere, Modest Dulić, valamint Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnök asszonya, illetve Laurent Louis Stokvis, Hollandia szerbiai nagykövete nyitotta meg.

– Nagy szükség volt erre a tisztítóra, hiszen az arzénmennyiség az ivóvízben ezen a területen rendkívül magas szinten van. Olyan technológiát alkalmaznak majd Királyhalmán, amely nem igényel semmilyen vegyszerkezelést. Ez a kis vízgyár jelentős kapacitással rendelkezik, így hamarosan nem csak a királyhalmi, hanem a hajdújárási és a ludasi háztartások is rákapcsolódhatnak erre a rendszerre és akár 1000 háztartást is el tudunk majd látni egészséges, vegyileg és mikrobiológiai szempontból tiszta, biztonságos ivóvízzel – emelte ki Modest Dulić.

A holland nagykövet örömét fejezte ki, hogy Szabadka és Hollandia közös projektumot valósíthatott meg.

– Természetesen létezik olcsóbb technológia is, ám annak fenntartása sokba kerül. Ennek a technológiának a fenntartása és alkalmazása olcsó. Vagyis hosszútávon nem csak a legjobb, de a legolcsóbb technológia felszerelésének lehetünk tanúi. Reméljük, hamarosan a falu, illetve a környékbeli települések lakói is ihatnak ebből a holland technológiával megtisztított vízből, és sikertörténetről beszélhetünk majd – emelte ki alkalmi beszédében Laurent Louis Stokvis.

Jelenleg Királyhalmán a háztartások 40 százaléka kapcsolódott rá a vezetékes ivóvízhálózatra.

Katona Róbert

Katona Róbert

– Sajnos a falu ivóvizében az arzén 25–30-szor nagyobb mennyiségben van jelen, mint ami megengedett, de az új víztisztító alkalmazásával az arzén gyakorlatilag nem is lesz kimutatható az ivóvízben. Ez azt jelenti, hogy 200 mikrogrammról 1 mikrogramm alá csökkentették az arzén jelenlétét az ivóvízben – mutatott rá Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség közgyűlésének elnöke. Hozzátette: – Én már ittam a megtisztított vízből, és jó, lágy íze van. Össze sem hasonlítható a korábbi ivóvízzel. A víz ugyanis nem vegyszerkezelésen esik át, hanem természetes szűrőrendszeren megy át, így nem okoz változásokat a víz szagában és ízében – mondta.

Megtudtuk továbbá, hogy a helyi közösség indítványozni fogja majd a vízműveknél az ivóvízhálózat kibővítését a faluban.