2024. április 26., péntek

Heves összecsapások Irakban

Irakban harmadik napja folytatódtak az összecsapások a biztonsági erők és szunnita fegyveresek között, csütörtökön legkevesebb tíz rendőr és kilenc szunnita lázadó halt meg az északi Moszulban.

Szunnita fegyveresek még szerda este indítottak támadást a Bagdadtól 390 kilométerre északra fekvő nagyvárosban. Egy mecset hangosbemondóján keresztül toborozták a helyi szunnitákat, hogy csatlakozzanak a harcokhoz. Néhány órára sikerült is bevenniük egyes nyugati városrészeket, csütörtökre azonban a katonaság és a rendőrség visszavette az ellenőrzést az egész városban.

A védelmi minisztérium közlése szerint fegyveresek átvették az ellenőrzést az északi Szulaiman Pek városban, ahol szerdán a legvéresebb összecsapások történtek. A biztonsági erők próbálják kiűzni a lázadókat, az összetűzések csütörtökön is folytatódtak a kisvárosban.

Irakban harmadik napja tartanak a heves összecsapások. Az erőszakcselekményeket az robbantotta ki, hogy kedden a katonaság megpróbált felszámolni egy kormányellenes tüntetést a Kirkuk melletti Havidzsa városában. Lövöldözés tört ki a tüntetők, az őket támogató fegyveresek és a biztonsági erők között. Kedd óta már több mint 140 ember vesztette életét az erőszakos cselekményekben országszerte.

A szunnita muszlimok tavaly december óta tüntetnek a síita Núri al-Máliki miniszterelnök ellen, akit a hatalom kisajátításával vádolnak. A tüntetők azt követelik, hogy a kormányfő mondjon le, és vessenek véget a szunnita kisebbség vallási alapon történő háttérbe szorításának.

A kedden fellobbant erőszakcselekmények nyomán lemondott két szunnita miniszter, Mohamed Tamim, az oktatási és Abdal Karim asz-Szamarai, a tudományos és műszaki ügyekben illetékes tárca vezetője. Szamarai arra kérte Málikit, hogy mondjon le a feszültség enyhítése érdekében.

A kormányfő az állami televízióban közvetített beszédében felhívta a figyelmet, hogy egyesek „vallási színezetű polgárháborút" próbálnak szítani az országban. Felszólította a vallási vezetőket, az újságírókat, illetve mindazokat, akiket aggaszt Irak jövője, hogy „lépjenek akcióba, és emeljék fel szavukat azokkal szemben, akik polgárháborúba akarják taszítani az országot".