2024. április 26., péntek

Nikolić bocsánatot kért Srebrenicáért

Egy bosnyák tévéinterjúban a genocídium tényét nem ismerte el egyértelműen - "Számomra a boszniai szerbek bosnyákok" - mondta

Bocsánatot kért Tomislav Nikolić szerb államfő mindazokért a gaztettekért, amelyeket a szerb állam és nép nevében bármely egyén elkövetett. A szerb államfő ezt a boszniai BHT tévécsatornának adott interjújában mondta.

Az Intervju 20 elnevezésű műsorból közölt rövid bejátszástban, amely a YouTube video megosztón jelent meg és a Klix.ba portál tett közzé, Nikolić az újságírónőnek a srebrenciai népirtásra vonatkozó kérdésére először azt mondta, a genocídiumot először bizonyítani kell, azután hozzátette, hogy „térdre ereszkedik és kegyelmet kér Szerbia számára e bűncselekmény miatt”.

A megjegyzésre, miszerint mindaz, ami Srebrenicán történt arra utal, hogy genocídiumról volt szó, azt mondta, mindannak ami az egész volt Jugoszlávia területén a háborúk során történt szintén genocídium jellege volt.

Miután az újságíró kitartott amellett, hogy Srebrenicának mégis külön súlya van, a szerb államfő ezt mondta: „Térdre ereszkedek emiatt. Itt van, letérdelek. És kegyelmet kérek Szerbia számára mindazokért a gaztettekért, amelyek Srebrenicán történtek… Elnézést kérek a bűncselekményekért, amelyeket államunk és népünk nevében bármely, nemzetünkhöz tartozó egyén követett el”, mondta.

A Klix.ba portál közlése szerint Nikolić azt is mondta, hogy számára a boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbek bosnyákok, még ha közülük egyesek nem is örülnek, ha így nevezik őket. A Klix.ba szerint az államfő arra is ígéretet tett, hogy ellátogat Srebrenicára, bár ez a rész a közzétett részletben nem látható.

Egyébként a csatorna az interjút május 7-én sugározza majd.

A portál emlékeztet rá, hogy Nebojša Radmanović és Bakir Izetbegović a bosnyák elnökség tagjai a héten hivatalos látogatáson jártak Belgrádban, ahol Nikolićtyal egyetértettek abban, hogy közöttük nincs többé helye vitáknak és meg nem értésnek és a két országnak a jövőben szorosan együtt kell működnie, hiszen a 20. század történései nem ismétlődhetnek többé.

A bejátszás itt tekinthető meg: