2024. április 26., péntek

A kulturált politikai dialógus leckéje

Megegyezésre jutottak a tartományi parlamenti pártok a deklaráció napirendre kerülésének módját illetően

– Rendkívül intenzív egyeztetések zajlottak az elmúlt napokban annak érdekében, hogy a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogairól szóló parlamenti nyilatkozat kapcsán kialakult politizálást ismét a képviselőház falain belülre szorítsuk – közölte pénteken megtartott sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Véleményének adott hangot, hogy mindenki érdeke útját állni a veszélyes jelenségeknek és csillapítani a kedélyeket. Mint arról Pásztor beszámolt, ezeken az egyeztetéseken a legkevesebb szó arról volt, melyek az előzmények, hogyan került Vajdaság a jelenlegi helyzetbe, s a legtöbb arról, hogyan lehetne megoldást találni a gondokra.

– Az elmúlt időszakban nem volt könnyű a képviselőház elnökének lenni, az elmúlt napokra azonban mégis szép emlékként tekinthetek majd vissza, hiszen mindenki maximális erőbevetéssel dolgozott a megoldás fellelésén – a kulturált politikai dialógus egy leckéjének is tekinthetők a lefolytatott megbeszélések – hangsúlyozta.

Pásztor István elmondta, sikerült teljes egyetértésben dönteni arról, hogy április 25-én tartsák meg a képviselőház következő, elhalasztott ülését, melynek napirendi pontjait a korábban beharangozott pontok képezik majd. A deklaráció még nem szerepelhet ezen az ülésen, mivel azt előzőleg a parlament alkotmányügyi bizottságának is meg kell vitatnia. Ez a bizottság pedig, tette hozzá, az elmúlt tizenkét évben egyszer sem alakult meg, így a tavaly májusi választásokat követően sem.

– Abban egyeztünk meg, hogy a képviselőház jövő csütörtöki ülésén a már bejelentett napirendi pontok mellett döntést hozunk azoknak az alkotmányjogi szakértőknek a személyéről is, akik a képviselők mellett tagjai lesznek ennek a bizottságnak. Emlékeztetnék arra, hogy a képviselőházi bizottságok többségének a tagjai a parlamenti pártok képviselői közül kerülnek ki, néhánynak a munkájában azonban a parlament intézményén kívül álló személyek is részt vesznek: ilyen például a közbiztonsági bizottság, melynek tagja a köztársasági belügyminiszter is, továbbá a szóban forgó alkotmányügyi bizottság is, melynek négy szakértői tagja is kell hogy legyen. A választásokon elért eredményekkel összhangban abban állapodtunk meg, hogy három tagot a hatalmi koalíció, egyet pedig az ellenzék javasoljon, de azt az elvet kívánjuk követni, hogy e szakértők kijelölése során ne a politikai érdekek, hanem természetszerűleg a szakmai érvek kerüljenek túlsúlyba – számolt be az eddigi megbeszélések eredményéről Pásztor.

Miután tehát a parlament a jövő héten meghatározza az alkotmányügyi bizottság alkotmányjogi szakértőinek a névsorát, a vajdasági deklaráció szövege e bizottság elé kerülhet megvitatásra. Amikor a bizottság befejezi a munkát, a parlament is megvitathatja a javaslatot.

A rendkívüli választások kiírására vonatkozó követelésekkel kapcsolatban Pásztor elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos nyomásgyakorlás továbbra is jelen van, de azt a politikai élet normális jelenségeként kezeli, és semmi újat sem tud elmondani e választások kiírásának lehetőségével kapcsolatban – továbbra sincsenek olyan új elemek, melyek lehetővé tennék a rendkívüli választásokat. A hatalmi koalíción belüli viszonyokat Pásztor feszültnek nevezte, de mindez szerinte a jelen körülmények között úgyszintén normálisnak számít, s mint mondta, a parlament következő ülése alkalom lesz arra is, hogy a hatalmi koalíció bizonyítsa egységét.