2024. április 26., péntek

Kétszáz új munkahely

Szabadkán két hazai vállalatot is támogat a Siepa Ügynökség – Hivatalosan is megnyílt a palicsi Vigadó kongresszusi központja
A kongresszusi központ három teremből áll, több mint négyszáz férőhellyel (Fotó: Molnár Edvárd)

A kongresszusi központ három teremből áll, több mint négyszáz férőhellyel (Fotó: Molnár Edvárd)

Pénteken Szabadkán járt Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter. Ez alkalommal a Siepa Ügynökség támogatásról szóló szerződést írt alá a Március 8. harisnyagyárral és a Tehno-coop vállalattal. A támogatás jóvoltából bővül a termelés, és kétszáz új munkahely nyílik Szabadkán. A Március 8. gyárnak minden új munkahely után ötezer, a Tehno-coopnak pedig négyezer eurós támogatás jár munkahelyenként.

A miniszter kiemelte, a munkanélküliség problémája az egész országot, így Szabadkát is érinti, ezért is fontos új munkahelyeket teremteni.

– A sikeresen működő Március 8. textilipari vállalat máris hatszázötven embert foglalkoztat, és újabb mintegy száznegyven dolgozóval bővülnek, a Tehno-coop pedig az élelmiszeriparban tevékenykedik, és további ötvenöt munkahelyet tervez megnyitni, amit a kormány természetesen támogat, hiszen a célunk, hogy az embereknek legyen munkájuk, keresetük, ezáltal pedig a családjaiknak anyagi biztonsága. A Március 8. gyár 1999-ben szinte a csőd szélén állt, de a jó vezetésnek köszönhetően, tizennégy évvel később több száz embert foglalkoztat, rendszeresen fizeti az adókat, olyan magas elvárású piacra szállít, mint Németország, és mi ilyen gyárakat szeretnénk támogatni a jövőben is. Ez vonatkozik az Tehno-coopra is, ahol a forgalom ugyan kisebb, de az élelmiszeriparba való befektetést is nagyon fontosnak tartjuk. A Tehno-coop egy új, korszerű hűtőházat épít a mezőgazdasági termelőktől megvásárolt gyümölcsök és zöldségek tárolására, ezzel növekszik majd a foglalkoztatottság, és növekszik az ország kivitele is – mondta Dinkić.

Nađa Arslanagić, a Március 8. gyár igazgatónője örömét fejezte ki, hogy az állam elismerte a gyár munkáját, s ezzel a támogatással segítik a további fejlődésüket, a foglalkoztatás növelését, és tovább nő a gyár nemzetközi elismertsége is. A tervek szerint a termelés éves szinten eléri majd a hetven-nyolcvan millió pár harisnyát is, ennek legnagyobb részét Németországban, továbbá Franciaországban és Svájcban értékesítik, és szeretnék megcélozni az orosz piacot is.

Mitar Nikolić, a Tehno-coop igazgatója megköszönte a támogatást, mellyel az állam felismerte a kis- és középvállalkozások jelentőségét, hiszen azok bonyolítják le a legjobb üzleteket, termelnek, kiszállítanak, folyamatosan bővülnek, és rendszeresen eleget tesznek kötelezettségeiknek az állam felé, ezért nagy szükségük van az állam segítségére is.

A szerződés aláírása után a pénzügyminiszter Palicsra is kilátogatott, ahol hivatalosan is megnyitotta a Vigadó kongresszusi központját, melyet a konferenciaturizmus kifejlesztésének új kezdeteként értékeltek, s ami az eddigi idegenforgalmi kínálat mellett a régió fejlődését is elősegíti.

Goran Gabrić, a Park-Palics Közvállalat igazgatója kiemelte, az állami támogatásnak köszönhetően újult meg a Vigadó, s az elmúlt három évben, amióta megalakult a közvállalat, sokat tettek, és több mint hétmillió eurót fektettek be.

– Elkészült a turisztikai övezet teljes tervdokumentációja, könnyen és gyorsan lehet építési engedélyt kapni, kiépült a szennyvízcsatorna, ezáltal csökken a Palicsi-tó szennyezettsége, most készítjük elő azt a körülbelül tizenkét hektáros területet, mely a befektetőket várja, emellett elkészült a tizenkét lépésből álló akcióterv is a tó szanálására. A kongresszusi központ három teremből áll, mely több mint négyszáz férőhelyes, az Ökoközpont a maga százhúsz személyes befogadóképességével pedig úgyszintén a kongresszusi központ keretében fog működni. A szolgáltatás, vagyis a terembérlés összege szimbolikus, hogy minél többeket ösztönözzünk, hogy eljöjjenek hozzánk, és itt tartsák meg nemzetközi konferenciáikat, szemináriumokat és egyéb programokat, továbbá hogy minél szélesebb réteg megtekinthesse az épületet, mely sokáig zárva volt a nyilvánosság előtt – részletezte az igazgató.

Mlađan Dinkić a megjelentekhez szólva elmondta, az állam évek óta segít Palics megújulásában, és eddig 550 millió dinárt folyósítottak erre a célra, melyből 300 milliót csak a Vigadó épületének felújítására költöttek.

– Az idén befejeződik a Női strand felújítása is, és így a tartománnyal és a várossal való közös befektetés lezárul, ezzel pedig Szabadka és Palics egy komoly konferenciaturisztikai hellyé válik. A konferenciaturizmusban nagy lehetőségek rejlenek, éves szinten ez az országnak 50–100 millió eurós bevételt jelent. A nemzetközi konferenciák nyolcvan százalékát eddig Belgrádban tartották meg, mert máshol nem voltak meg a feltételek, ezért is jelentős a kongresszusi központ megnyitása, mely bekerül a világ azon helyei közé, ahol lehetőség van ilyen rendezvények megtartására – mondta el a miniszter, mielőtt hivatalosan is megnyitotta volna a központot.