2024. április 26., péntek

Az önkormányzat a bíróság megmaradásáért lobbizik

Ada községben nem licitálhat állami földre a helyi mezőgazdasági kombinát, amennyiben nem fizeti ki korábbi 2 millió eurós tartozását az államnak

A nyár végéig meghirdeti az adai önkormányzat az 1850 hektárnyi állami föld bérletére vonatkozó licitációt. Az önkormányzatban azt szeretnék, ha teljes egészében – ahogyan eddig is – a helyi termelők bérelnék ki az említett földterületet, amelyen így 70–100 földműves háztartás gazdálkodhatna, mivel egy-egy gazda legfeljebb 30 hektárt árendálhatna – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Bilicki Zoltán adai polgármester, aki többek között beszélt az adai bírósági egység megőrzése céljából végzett önkormányzati lobbizásról is.
Az állami földek bérbe adásával kapcsolatosan Bilicki Zoltán közölte: az elmúlt hetekben szárnyra kelt híreszteléseket szeretné eloszlatni azzal, hogy megosztja a közvéleménnyel az ezzel kapcsolatos információt. Mint mondta, az adai önkormányzat 2008-ban megszervezte az állami földek bérbeadására vonatkozó licitációt, amelyen akkor a Halász József kombinát ajánlotta a legnagyobb összeget. A földet megművelték, viszont a bérleti díjat nem fizették ki. Ezért 2010-ben a helyi önkormányzat olyan írásos utasítást kapott a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy az árverésből zárják ki a kombinátot. Így az állami földterületet teljes egészében a helyi termelők bérelték ki. A polgármester megjegyezte, hogy azóta többször próbáltak tárgyalni az adósság rendezéséről a mezőgazdasági kombináttal, de sikertelenül:
– Miután a kombinát az állam felé továbbra sem teljesítette kötelezettségeit, a minisztérium pereket indított a kombinát ellen a tartozás behajtására, valamint az állam és a mezőgazdasági birtok társtulajdonában lévő földterület szétparcellázására. A minisztérium február 22-ei átirata alapján a kombinát tartozása 1,1 millió euró, ami kamatokkal együtt körülbelül 2 millió euró. Bízunk benne, hogy a probléma rendezésében számíthatunk a tartományi és a köztársasági kormányra is, mivel az említett összeg 40 százaléka illeti meg az önkormányzatot, illetve 30-30 százaléka a tartományi és a köztársasági költségvetést. Az önkormányzat célja, hogy az idén is kiírja a licitációt az állami földekre. Ezt nyár végéig kellene lebonyolítanunk. Ha viszont a Halász József kombinát, illetve a jogutódjának számító három vállalat a licitáció napjáig nem rendezi a tartozását az állam, valamint a helyi önkormányzat felé, akkor kénytelenek leszünk kizárni őket ebben az évben is, és nélkülük szervezzük meg az árverést – közölte az adai polgármester.
A helyi önkormányzat folyamatosan küzd Adán a bírósági egység megmaradásáért, amely a zentai alapfokú bíróság része lenne – tudtuk meg Bilicki Zoltántól, aki elmondta, hogy az ügyben partnerre találtak a köztársasági kormánypártok egy részében. A tervek szerint a Szerbiai Szocialista Párt parlamenti frakciója az ügyben módosító indítványt nyújt be, amelynek támogatásáról már tárgyaltak a Demokrata Párt, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőivel is. A polgármester közölte: mindegyik fél támogatásáról biztosította. Bilicki Zoltán hozzátette: az adai önkormányzat májusban költségvetés-módosítást is tervez, amelybe bekerül a bíróság épületének fenntartásával kapcsolatos költségek fedezése is, mivel ezeket a bírósági részleg megtartása érdekében magára vállalná Ada község.
A sajtótájékoztatón Bilicki Zoltán nehezményezte, hogy a községi képviselő-testület ellenzéki képviselői nem eléggé együttműködőek. Mint mondta, már korábban hivatalos megbeszélésre hívta őket, hogy közösen lépjenek fel a község fejlesztése érdekében. Az ellenzéki képviselők azonban, különösen a Szerb Haladó Párt tagjai, az együttműködés helyett inkább – ahogyan fogalmazott – sárdobálással foglalkoznak. Ezért felkérte őket, hogy a község polgárainak érdekében működjenek együtt a hatalmi többséggel.
A polgármester bejelentette, hogy a napokban folytatódik Mohol központjának megújítása, valamint kezdetét veszi a községi utakon a kátyúzás, amely eddig a kedvezőtlen időjárás miatt maradt el, továbbá folytatják a szennyvízelvezető-hálózat kiépítését is Adán és Moholon.