2024. április 26., péntek

Lehallgatták a bolgár államfőt?

A májusi választás előtt belpolitikai botrány borzolja a kedélyeket az EU legszegényebb országában

Súlyos botrány zavarta meg Bulgáriában a május 12-én esedékes előre hozott parlamenti választást bevezető kampányt. Kiderült, hogy 2009 szeptembere és 2013 márciusa között a titkosszolgálat több magas rangú politikust, továbbá üzletembereket és másokat hallgatott le jogtalanul az Európai Unió legszegényebb tagországaként számon tartott Bulgáriában.

A titokban ellenőrzött vezetők között volt állítólag Roszen Plevneliev köztársasági elnök, Georgi Parvanov volt államfő, Szergej Sztanisev exkormányfő, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) jelenlegi vezetője, Volen Sziderov, a szélsőjobboldali nacionalista Ataka párt elnöke, Krisztalina Georgieva bolgár nemzetiségű EU-biztos és további személyek.

Az évekig folytatott tiltott lehallgatásokat idén márciusban kezdte el vizsgálni a bolgár ügyészség. A kutakodásba legalább tíz ügyész kapcsolódott be, és eredményes munkát végeztek. Kiderítették, hogy a szóban forgó időszakban – amikor a Bojko Boriszov vezette (és idén februárban lemondott) jobbközép kormány irányította az országot – „valakik” engedélyezték a belügyminisztériumnak a titkosszolgálati művelet végrehajtását.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szerint az illetékesek kezébe olyan bizonyítékok kerültek, melyek szerint a belügyminisztérium „szabálytalanul használt fel” különleges lehallgatási eszközöket. Cacarov kijelentette: az ügyészek több bizonyítékot találtak a szabálytalan lehallgatásokra és arra is, hogy a műveleteket senki nem ellenőrizte megfelelően, illetve szakszerűen. A főügyész ugyanakkor megerősítette, hogy a történtek miatt már eljárást kezdeményeztek a belügyminisztérium három osztályvezetője és egy alkalmazottja ellen.

Cacarov arról is beszámolt, hogy az ügyészek munkáját „valaki” hátráltatta és szándékosan akadályozta. A meg nem nevezett személy állítólag fontos adatokat, illetve információkat törölt ki a minisztérium számítógépes rendszeréből.

A 2009 szeptembere és 2013 márciusa közötti botrányos időszakban Cvetan Cvetanov volt a belügyminiszter a Boriszov-kormányban, amely nem sokkal a lehallgatások kezdete előtt vette át az ország irányítását a Szergej Sztanisev vezette szocialista többségű koalíciótól.

A vizsgálat is azután kezdődött Szófiában, hogy Sztanisev, az ellenzéki szocialisták jelenlegi elnöke tájékoztatta az ügyészséget. A volt kormányfő azzal kereste fel a hatóságot, hogy szerinte Cvetanov belügyminiszter megbízatási ideje – vagyis a Boriszov-kormány működése – alatt törvénytelenül hallgattak le politikusokat, üzletembereket és más tisztségviselőket.

Cvetanov jelenleg a Bojko Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt kampányfőnöke. (A lehallgatásgyanús években ez a párt volt hatalmon.) A politikus úgy tudja, hogy az ügyészségi vizsgálat egyelőre kezdeti szakaszban van. Közölte ugyanakkor, hogy ha a hatósági gyanú, illetve a vádak igazaknak bizonyulnak, azonnal megválik tisztségétől.

Cvetanov utalt azonban arra, hogy a botrány épp a választási kampány kellős közepén robbant ki. Szerinte pártjának sok ellenfele van, és mindent megtesznek a lejáratásáért. Mint mondta, egyesek még attól sem riadnak vissza, hogy az ügyészséget saját pozícióik megerősítése érdekében próbálják meg felhasználni a GERB ellen.