2024. április 26., péntek

Maduro hivatalosan is győztes Venezuelában

Az ellenzék tiltakozása ellenére a venezuelai elnökválasztás győztesévé nyilvánította Nicolás Madurót a választási bizottság. A fővárosban, Caracasban és az ország több más városában a Maduro ellen tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, az összetűzések négy halálos áldozatot követeltek.

Maduro győztessé nyilvánítására a választási bizottság székházában ünnepélyes keretek között került sor hétfőn. Tibisay Lucena, a testület elnöke közölte, hogy Maduro ügyvivő elnök – a néhai venezuelai államfő, Hugo Chávez kijelölt utódja – a szavazatok 50,7 százalékával nyerte meg a választást, míg az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles a voksok 49,1 százalékát gyűjtötte össze.

Még a bejelentés előtt az Egyesült Államok és az Amerikai Államok Szervezete is a leadott szavazatok újraszámlálását követelte, tekintettel a rendkívül szoros eredményre. Capriles kijelentette: ha nem számlálják újra a voksokat, akkor Venezuela élén „illegitim elnök” áll majd.

A hivatalos állami hírügynökség kedden arról számolt be, hogy a fővárosban és az ország több más városában ezrek – főként diákok – tüntetettek, választási csalással vádolva a hatóságokat, a szavazatok újraszámlálását követelve. A rohamrendőrök könnygázt és gumilövedékeket vetettek be ellenük. Az összecsapásokban legalább négy ember vesztette életét.

Caracasban és más nagyvárosokban az ellenzék hívei fazekakkal vonultak fel, miután Henrique Capriles arra szólította fel őket, hogy ha Madurót mégis győztesnek kiáltanák ki, az edények verésével tiltakozzanak. A fémfazekak fülsértő csörömpölésével és petárdázással kísért ellenzéki demonstrációk hétfőn késő estig tartottak, a tüntetők számos fővárosi utcán megbénították a forgalmat.

Az összecsapások nyomán Maduro tábora és az ellenzék egyaránt békés tüntetésekre szólította fel híveit.