2024. április 26., péntek

Mubarak házi őrizetben marad

Továbbra is házi őrizetben marad Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök, noha a fellebbviteli bíróság az ellene felhozott fő vádpont kapcsán elrendelte feltételes szabadon bocsátását. A Nile News televíziós csatorna hétfő délelőtti közlése szerint a kairói fellebbviteli bíróság elrendelte Mubarak feltételes szabadlábra helyezését azon per kapcsán, amelyben a volt államfőt több száz tüntető 2011 elején történt megölésével, az abban való bűnrészességgel vádolták. A tüntetők a Mubarak hatalmát megdöntő felkelés során vesztették életüket.

A bíróság ugyanakkor úgy határozott, hogy a 84 éves, súlyosan beteg és több hónapja kórházban ápolt Hoszni Mubarak az ellene felhozott más vádak miatt továbbra is házi őrizetben marad.

A közel-keleti ország volt elnöke a hatalma ellen indított felkelés nyomán 2011 februárjában mondott le hivataláról. 2012 júniusában életfogytiglani börtönre ítélték őt, a fellebbviteli bíróság azonban idén januárban – eljárási hibákra hivatkozva – érvénytelenítette a korábban kiszabott ítéletet. A volt államfőt azóta is őrizetben tartották, és egy katonai kórházban ápolták.