2024. április 26., péntek

Aranybetűs nap Óbecsén

Ünnepélyes keretek között pénteken átadták rendeltetésének az óbecsei Than-emlékházat

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai által bemutatott kísérletcsokorral kezdődött, majd rangos hazai és külföldi vendégek köszöntőjével folytatódott pénteken, Óbecsén a Than-fivérek újjáépített szülőházának avató ünnepsége: 1828-ban Than Mór, a jeles festőművész, 1834-ben Than Károly, a kor egyik legkiemelkedőbb vegyésze látta meg itt a napvilágot. Az épület Óbecse híres szülötteinek az emlékháza lesz, de multifunkcionális helyiségek és irodák is helyet kapnak az épületben.
A megnyitó ünnepségen Vuk Radojević polgármester üdvözölte a vendégeket, közöttük volt többek között Hoffmann Rózsa, Magyarország közoktatásért felelős államtitkára és munkatársai, Siteri Sándor, a szabadkai főkonzulátus konzulja, prof. dr. Jovan Bazić, a szerbiai oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési minisztérium segédminisztere, dr. Király Zoltán akadémikus, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Varga László, a VMSZ köztársasági képviselője, mgr. Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és munkatársai, dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és munkatársai,  Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap elnökhelyettese, Slobodan Zlokolica tartományi képviselő, a Határon Túli Magyarok Osztálya, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület képviselői és még sokan mások.

A megjelenteket Hoffmann Rózsa államtitkár is köszöntötte, aki azt kívánta: legyen ez a nap aranybetűs ünnepe Óbecse történetének, amikor a Than-fivérek szellemiségét, példaértékű közösségi együttélésének üzenetét ezzel a korszerű tudásközponttal viszi tovább szülővárosuk.

Jovan Bazić köszöntőjében azt emelte ki, hogy ezzel a nemes misszióval a fiataloknak nyitnak új kapukat a valódi értékek és a tolerancia felé.

Pásztor István mind a magyar, mind a szerb kormánynak köszönetet mondott azért, hogy ez a létesítmény elkészülhetett, és arról is beszélt: érdemes volt nagyot álmodni, mert ez a komoly összefogással felépített hely a kulturális örökség ápolása mellett kutatási és idegenforgalmi célokat is szolgál majd.

A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet képviseletében Sava Stražmešterov kapott szót, majd a rendezvény fővédnöke, az óbecsei származású dr. Király Zoltán akadémikus, nemzetközi hírű kutatóprofesszor tolmácsolta a Than-emlékház üzenetét.

Than Mór munkásságát dr. Marosi Ernő akadémikus, Than Károly szakmai életútját dr. Tömpe Péter akadémikus mutatta be: előbbi híresség a 19. századi magyar festészet jelentős alakja, az akadémizmus és historizmus mestere, a magyar freskófestés úttörője, utóbbi nevéhez a gyógyszerészoktatás megszervezése, az első magyar gyógyszerkönyv megszerkesztése, a magyar gyógyszeripar tudományos alapjainak letétele és elindítása fűződik. Dr. Tömpe Péter a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnökének, Bonifárt Lászlónak emlékérmet adott át, Glässer Erik volt Bolyais diákot pedig, aki jelenleg gyógyszerésznek tanul Szegeden, kutatásaiért értékes ajándékkal jutalmazott.

Miután dr. Hoffmann Rózsa és dr. Jovan Bazić ünnepélyesen átvágta a szalagot, Bonifárt László mondott pohárköszöntőt, aki megtekintésre ajánlotta a Than-fivéreknek szentelt emlékszobákat, a tárlatot és az interaktív parkot.

Az eredeti Than-szülőház egyébként már olyan rossz állapotban volt, hogy renoválni nem, csak lebontani, majd újjáépíteni lehetett – rendeltetése szerint ezen túl a tudományok és a művészetek szépségének, az emberi kreativitásban rejlő lehetőségeknek a bemutatására szolgál. Az emlékház felépítése a Tartományi Nagyberuházási Alapnak, működése pedig a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhető. Az épület végleges funkcióját a harmadik fázis befejezése – a tetőtér, az udvari rész és a nyári színpad megépítése – után nyeri el.