2024. április 26., péntek

Ötödszörre sem sikerült

Érdeklődés híján lemondták a nagybecskereki Montaža mára bejelentett árverését

A hét közepéig senki sem fizette be a versenypályázat részvételére feljogosító 46,7 millió dináros letétet és nem vette át a dokumentációt, ezért Jelica Vukolić csődeljárási igazgató úgy döntött, hogy lemondja a nagybecskereki Naftagas-Montaža Rt. mára bejelentett eladását.

Ez volt az egykor jó nevű vállalat immár ötödik eladási kísérlete. Ezúttal 233,6 millió dináros kezdőáron kínálták a vállalat ingó és ingatlan vagyonát, amelynek legértékesebb része a belgrádi úton levő ügyviteli épületük. Akár a kezdőárnak feléért is megvásárolhatta volna valaki, mivel a csődbiztosnak törvényes felhatalmazása van arra, hogy az érdeklődéstől függően az eredeti árat ötven százalékkal csökkentse. A sikertelen eladási kísérlet után a hitelezők bizottsága dönt majd a további lépésekről. A vállalat eladásával 2010 óta próbálkoznak, miután egy hitelező sem tett kísérletet a csődbe jutott vállalat átszervezésére.

A Naftagas-Montaža az egykori Jugoszlávia legnagyobb csővezeték-építő vállalata volt, de külföldön is hírnevet szereztek. Munkásai nyolcezer kilométernyi nagyprofilú gáz- és kőolajvezetéket építettek ki. Két évtizeddel ezelőtt azonban vita támadt a dolgozók és a vezetés között a fizetések, napidíjak és egyéb juttatások kapcsán. A kollektíva két részre szakadt, közben egyre rosszabbak lettek a gazdálkodási mutatók, a sztrájkok és az igazgatóváltások után lejtőre kerültek. Egyre kevesebb munkát kaptak, eladósodtak, munkagépeiket pedig elárverezték. A kétszáz dolgozó évek óta nem jár be a munkahelyére. Számlájuk 2005 óta zárolva van, emiatt a dolgozók többsége – az elmaradt bérek miatt – beperelte a vállalatot.