2024. május 7., kedd

Vádat emeltek Oliver Dulić ellen

Hivatali visszaéléssel terhelik, amelyért 2-12 év börtönbüntetés róható ki - A volt miniszter azt állítja, nem értesítették a vádemelésről

Vádat emelt szerdán a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség Oliver Dulić volt miniszter ellen, hivatali helyzettel való visszaélés és a Nuba vállalatnak szabálytalanul kiadott engedély miatt. A vádirat kiterjed Zoran Drobnjakra és Nebojša Janjićra is.

Az ügyészség a belgrádi Felső Bíróság különleges osztályának parancsa alapján folytatta le hármuk ellen a vizsgálatot, amely vádemeléssel fejeződött, amelynek értelmében hivatali helyzettel való visszaéléssel vádolják őket a BTK 359. szakasza 3. bekezdése alapján.

„Az elvégzett gazdasági-pénzügyi szakértői vizsgálat és a tanúk meghallgatása után, akiket a bíróság javasolt és azon tanúk kihallgatása alapján, akiket a szervezett bűnökkel foglalkozó ügyészség vonultatott fel, a megkárosított közvállalatok képviselőinek kihallgatása után, a szükséges okiratok begyűjtését követően, amelyek a vádlottak hatásköreit szabályozzák és a javasolt írásos bizonyítékok áttanulmányozását követően az ügyészség úgy értékelte, hogy alátámasztott a gyanú, miszerint a vádlott elkövette azt a bűncselekményt, amellyel a vádirat terheli” – mondta el Miljko Radisavljević ügyész.

Az ügyészség elutasította védelem azon indítványát, hogy ismételten hallgassák ki Nebojša Janjićot és hogy végezzenek további vizsgálatokat, ugyanis szerintük az eddig összegyűjtött bizonyítékok alátámasztották a gyanút, miszerint a vádlottak valóban elkövették azokat a bűncselekményeket, amelyekkel terhelik őket.

Miloš Paligorić, Dulić ügyvédje azt mondta a Beta hírügynökségnek, hogy sem őt, sem pedig ügyfelét nem értesítették róla, hogy vádemelés történt volna. Szerinte az ügyészség ezzel megsértette a védelemre való jogot, ugyanis a védelem a vizsgálat kibővítésére vonatkozó javaslatot adott át. Mint mondja, őt csupán arról tájékoztatták, hogy befejeződött a vizsgálat.

Maga Dulić a Betának azt mondta, nem tájékoztatták a vádemelésről.

Dulićot október elején hallgatták ki az ügyészségen, a Nuba invest vállalatnak szabályellenesen kiadott engedélyek ügyében. Ezt megelőzően a szerbiai parlament megvonta Dulić mentelmi jogát, amely a bűnvádi eljárástól védte volna őt. Október közepén vádemelési javaslatot tettek ellene, de az ügyészség a vizsgálat kibővítése után újabb bizonyítékokhoz jutott, majd ezek alapján emelt vádat, amellyel őt, Drobnjakot és Janjićot hivatali helyzettel való visszaéléssel terhelte, amelyért 2-12 év börtönbüntetés mondható ki.

Azonban, a belgrádi Különleges Bíróság december elején visszautalta a vádiratot, és elrendelte, hogy végezzenek gazdasági-pénzügyi szakértői vizsgálatot is, annak érdekében, hogy megállapítsák a szerzett anyagi haszon mértékét és, hogy szerb nyelvre fordítsák a szlovén bizonyítékokat.

Dulić és társai a gyanú szerint a törvényes procedúrával ellenben, illetve azt megkerülve, bízták meg a belgrádi Nuba invest Kft.-t a 10-es közlekedési folyosó mentén elhelyezett optikai kábelhálózat lefektetésével. Az ügyészség szerint így más hasonló profilú vállalatokat is megrövidítettek, mivel a minisztérium kivételezése miatt csak egy évvel később fektethették le a saját optikai kábelhálózatukat. Az engedélyeknek köszönhetően a Nuba invest vállalatnak lehetővé tették, hogy a legfontosabb utak mentén optikai kábeleket fektessenek le, Belgrádból Horvátország, Magyarország, Bulgária, Románia és Macedónia irányába.

Emellett, a Nuba invest kérelmeinek elbírálása során e vállalatot kivételezett helyzetbe helyezték a többi érdekelt beruházóval szemben, akik azonos kérelmekkel fordultak a minisztériumhoz és a Putevi Srbije vállalathoz, a Nuba investtől ugyanis nem követelték ugyanazt a dokumentációt, amelyet egyébként megkövetel a területrendezési és építési törvény.

Oliver Dulić 2000-ben lett a szerbiai parlament képviselője, hét évvel később annak elnöke. A 2008-ban megalakult Cvetković-kormányban a környezetvédelmi, bányászati és területrendezési miniszteri tárcát kapta meg. Ezen a tisztségen volt egészen a 2012-es kormányváltásig. Ebben az időszakban a média folyamatosan foglalkozott ügyleteivel. 2010 végén a pištaljka.rs tényfeltáró internetes oldal járt utána annak, hogy Dulić számítógépes cége a DG comp računari Kft. összesen 70 olyan intézménnyel üzletel, amelyek az állami költségvetésből kapják a pénzt. Három év alatt valamely állami intézmény és a DG között 1100 befizetést regisztráltak. Azután arról is szó esett, hogy a Dulić vezette környezetvédelmi, bányászati és területrendezési minisztérium a jól ismert Tisztítsuk meg Szerbiát! elnevezésű kampány honlapjának elkészítésére 25 000 eurót hagyott jóvá, a honlapot népszerűsítő két óriásplakátért pedig mintegy félmillió eurót fizettek ki.
Majd, az Állami Számvevőszék vizsgálata során kiderült, hogy Dulić minisztériuma 2010-ben és 2011 elején 47,2 millió dinárt fizetett a Blic és Alo napilapokat kiadó Ringier vállalatnak bizonyos szövegek közzétételéért, amelyek minisztériumát pozitív fényben tüntetik fel.  

Dulić ez alatt a négy év alatt gyakorlatilag az egész családját foglalkoztatta. A szabadkai szeméttelep szanálását a helyi DG Company végezte, amely a Köztársasági Környezetvédelmi Alaptól 16,8 millió dinárt kapott. A pištaljka.rs járt utána ennek az ügynek is, amelynek érdekessége, hogy az alap élén maga Oliver Dulić állt, míg a szabadkai Köztisztasági Vállalattal a szerződést a vállalat nevében a volt miniszter fivére, Igor Dulić írta alá, aki a munkálatok elvégzésével saját édesapját, Ivan Dulićot, a DG Company tulajdonosát bízta meg.

Boris Tadić a Demokrata Párt elnökeként októberben kijelentette: Oliver Dulić biztosította őt arról, hogy semmilyen törvénytelenségben nem vett részt. Hozzátette, mindaddig kitart pártjának minden tagja mellett, amíg nem bizonyítja be a bíróság, hogy bűnösek. – A DP és a saját álláspontom az Oliver Dulić-üggyel kapcsolatban elsősorban elvszerű – senki sem bűnös mindaddig, amíg nem bizonyítják be a bűnösségét – nyilatkozta Tadić.