2024. április 26., péntek

Tesla nyomában

A Raktár áprilisi programja

A Danilo Kiš Alapítvány Raktár ifjúsági klubjának áprilisi műsorát Branislav Filipović, az alapítvány elnöke ismertette. Mint elmondta, ebben a hónapban rendezvénysorozattal emlékeznek meg Nikola Tesla halálának hetvenedik évfordulójáról. Április 23-án, 19 órakor a belgrádi Nikola Tesla Múzeum képviselői nyitják meg intézményük kiállítását, utána pedig vetítéssel egybekötött előadást tartanak a nagy felfedezőről. A kiállításon Horvát Zoltán két alkotása is megtekinthető lesz. Másnap a Nikola Tesla-napok 19.30-kor folytatódik a petinicai kutatóközpont munkájának bemutatásával, 21 órától viszont egy játékfilmet nézhetnek meg az érdeklődők Nikola Tesla életéről.

A Raktárban ezúttal is sor kerül zenés eseményekre, 12-én 19.30-tól Robert Tili tart előadást a bluesról, 21 órától pedig együttese, a Blues Time Band zenél. A hónap végén még egy koncert lesz, 26-án a svédországi Dorena poszt-rock együttes mutatja be legújabb albumát.
Az érdeklődők ebben a hónapban is ismerkedhetnek Szabadka történelmével. Mészáros Zoltán PhD 18-án, 19.30-tól Kiváltságlevelek – a modern kori Szabadka alapítólevelei címmel tart előadást. Másnap ugyanebben az időpontban Dejan Mrkić szerb nyelvű előadása lesz II. Péter király stadionjáról, utána pedig egy dokumentumfilm tekinthető meg Szabadka – a modern kor kezdete címmel.
Ebben a hónapban sem maradnak el a művelődési és irodalmi tartalmak, 20-án 19.30-tól a CZKD (Centar za Kulturnu Dekontaminaciju) mutatja be tevékenységét, 25-én, szintén 19.30-tól pedig a Symposion legújabb, 61. számának bemutatása lesz. A folyóirat ezúttal a kilencvenes évek traumáját és nosztalgikus megközelítését helyezte középpontba. A belépés díjtalan, mint ahogyan minden műsorra is, amely a Raktárban zajlik.
Az alapítvány elnöke a továbbiakban beszámolt arról is, hogy lezárult a pályázatuk, amely során fiatalok szerzeményeit várták. Több mint húsz együttes jelentkezett, ezek után pedig egy hangkiadvány készül, amely az új szabadkai zenei hangzást hivatott bemutatni. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet azokra a pályázatokra, amelyek egész évben nyitottak, hiszen továbbra is várják a fiatalok ötleteit, amelyeket megvalósítanának a Raktárban, de jelentkezhetnek azok is, akiket érdekel az önkéntes munka, és elutaznának külföldre ilyen jellegű munkát végezni. Mint hallottuk, időközben a Raktár műhelyei készülnek az évadzárásra, a Medijala kiállítást tervez, a színjátszók pedig bemutatókra, de a közelgő Trenchtown és a Summer 3P fesztiválok szervezése is folyamatban van.