2024. április 26., péntek

Óriási maffiavagyont foglalt le az olasz rendőrség

Az olasz rendőrség több mint 1,3 milliárd euró értékű vagyont foglalt le szerda hajnalban egy, a megújuló energiák területén tevékenykedő nagyvállalkozótól, aki közel áll a szicíliai maffiához. Ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendőrségi akció Olaszországban – jelentette az ANSA. Az 57 éves Vito Nicastritól szicíliai lakóhelyén, Alcamóban, továbbá Lombardiában, Lazióban és Kalábriában is lefoglaltak különböző vagyontárgyakat, köztük 43 vállalatot, 98 ingatlant, 7 gépkocsit, 66 bankszámlát és egyéb tőkeérdekeltségeket.

Ezeket a vagyontárgyakat az olasz igazságszolgáltatás 2010 szeptemberében már zárlat alá vette, de az illetékes szicíliai bíróság most adott végleges engedélyt lefoglalásukhoz. Nicastrit három éve lakhelyelhagyási tilalommal sújtották, és állandó rendőri ellenőrzés alatt tartották.

Nicastri hírek szerint a szicíliai maffia, a Cosa Nostra legfőbb vezetőjének, Matteo Messina Denarónak a legszűkebb köréhez tartozott, és egyebek között strómanként – fedő személyként – tevékenykedett. Az olasz hatóságok értékelése szerint az akcióval a maffia „szívét” sikerült eltalálni.

A „szelek ura” néven is ismert Nicastri a szél- és napenergia-felhasználásra hozott létre holdingot. A maffiaellenes olasz rendőrségi csoport szerint a megújuló energiatermelés a pénzmosás új területe Olaszországban.