2024. április 26., péntek
VILLANYGAZDASÁG

Kamat nélkül, részletekben

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt – Az EPS azzal fenyegetőzik, hogy az adósoknak kikapcsolják az áramot

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) igazgatóbizottságának döntése alapján április 25-éig meghosszabbították a régóta tartozó fogyasztóknak a lehetőséget, hogy átütemezhessék adósságaikat az áramszolgáltatónak. Az érintettek az EPS helyi kirendeltségében köthetik meg az erről szóló szerződést, amely kedvezményes feltételeket kínál: részletekben törleszthetik adósságukat, és eltörlik számukra a büntetőkamatt. Az igazgatóbizottság döntése alapján, különösen a vállalatok esetében, akár 48 részletben is törleszthető az adósság. A szerződés megkötésének feltételeként a fogyasztónak előbb rendeznie kell a 2013-as évre szóló tartozását. A megállapodást felbontják, ha a fogyasztó egymás után két törlesztőrészletet nem fizet.

Az áramszolgáltató közvállalat Kamat nélkül, részletekben elnevezésű akciójára március folyamán jelentkezhettek az érintettek, de gyér érdeklődés mutatkozott. Az adósoknak csupán a 13,92 százaléka döntött úgy, hogy ezen a módon rendezi hosszabb ideje, bizonyos esetekben már évek óta maga előtt görgetett adósságát az EPS-nek. A lehetőségről értesített 532 391 háztartás közül április 1-jéig mindössze 76 044-en (az érintettek 14,28 százaléka) kötött szerződést az átütemezésről a közvállalattal, a gazdaságban ennél is rosszabb az arány, mivel a felszólított 68 745 adósból csupán 7623 kötött szerződést (11,09 százalék).

Az EPS azzal fenyegetőzik, hogy akik nem kötnek szerződést régi adósságuk átütemezésére, azoknak az akció lejárta után kikapcsolják az áramot.