2024. április 26., péntek

Egy éve történt

Pontosan egy évvel ezelőtt égett le Újvidéken a Contrast szórakozóhely, hat fiatal lelte halálát a tűzben. Tegnap délután négy órakor a kiégett diszkó helyszínén koszorúkat helyeztek el az elhunytak családtagjai, barátai, a város képviselői és az egyházak képviselői is.
A Contrast-ügy még nem zárult le, hiszen az újvidéki Felső Bíróságon még nem dőlt el pontosan, ki vagy mi okozta a tragédiát. A diszkótűz gyanúsítottjai Alojz Ganić, a szórakozóhely tulajdonosa, Slaviša Stanišić és Dejan Ratković bérlők, illetve Miroslav Papuga villanyszerelő. Azzal vádolják őket, hogy nem tartották be a tűzbiztonsági előírásokat, és ezáltal veszélyeztették a közbiztonságot.
Az áldozatok a csúrogi Marina Aničić (1987), az újvidéki Tamara Miladinović (1987), a futaki Milena Dalmacija (1986), a boszniai illetőségű, de Újvidéken élő Zoran Ignjatović (1984), a kragujevaci Marko Pavlović (1983) és a nagykikindai Renato Vuković (1991).

Branko Miladinović. Tamara apja már egy éve azon fáradozik, hogy ilyen tragédia többé ne történjen meg.
– Elkészítettük az új szabályzat tervezetét (Tamara törvénye), amely megváltoztatja a jelenlegit, és ugyanolyan szabályokat vezet be, mint az Európai Unióban. Tűz, árvíz mindig volt, és lesz is, de ha betartják az új előírásokat, nem történnek az egy évvel ezelőttihez hasonló tragédiák – mondta Miladinović a 021-es rádiónak.
A Lounge kávézóban történt tűzeset, amelynek szintén halálos áldozatai voltak, úgy látszik, nem volt elég figyelmeztetés a felelős szerveknek, mivel négy évre rá a Contrast diszkóban is tűz ütött ki. Miladinović elmondta azt is, hogy a felügyelőségek egy kicsit „felébredtek” a tragédia után, de most már minden úgy működik, mint azelőtt.
– Nem létezik belső kommunikáció a felelős szervek között, ami kötelező volna a tűzvédelmi törvény alapján. A tűzvédelmet nem tanítják, a megelőzésről pedig ne is beszéljek – figyelmeztetett Miladinović.
A Contrast tulajdonosa és bérlői ártatlannak vallották magukat, és biztosak abban, hogy a bírósági eljárás során ez bebizonyosodik. Miroslav Papuga villanyszerelő azt mondta a bíróságon, hogy az áramvezeték biztos nem okozott tüzet, az ügyészség viszont egyelőre azon a véleményen van, hogy a tüzet egy szikra okozhatta, ami meggyújtotta a pódium alatt tárolt párnákat. A tűzvédelmi felügyelőség szakemberei az ellenőrzések során több hiányosságot is észleltek a szórakozóhelyen. Ivana Pecović, az Akapulko együttes táncosnője elmondta a bíróságon, hogy fellépésük közben eldobott vagy elejtett egy fáklyát, amely elgurult a pódium azon részére, ahol a tűz keletkezett.
Tegnap megemlékezéseket tartottak az újvidéki egyetemen is, az egyetemista városban gyertyákat gyújtottak, valamint koszorúkat helyeztek el, a Városépítészeti Intézet pedig jóváhagyta azt a tervezetet, amelynek alapján a valamikori Contrast szórakozóhely épülete helyén emléktáblát és emlékművet emelnének, amely a tűzvész veszélyére hívná fel a figyelmet.
A bírósági tárgyalás április 6-án folytatódik.