2024. április 26., péntek

Elmaradt a tüntetés

Megállapodtak a termelők és a kormány: kifizetik a tejprémiumot

A mezőgazdasági minisztérium és a Vajdasági Tejtermelők Központi Szövetségének képviselői hétfőn este megállapodtak a jószágtenyésztés genetikai javításának megvalósításával kapcsolatban felmerülő problémák és elmaradások megoldási üteméről, valamint a tejprémium kifizetéséről.

Az aktuális összetételű kormány már eddig is bebizonyította, hogy a szerbiai mezőgazdaság fejlesztésében érdekelt – áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében, mint ahogyan az is, hogy a hétfői megállapodás bizonyítja: a minisztérium partneri kapcsolatokat kíván ápolni a termelőkkel.

A VTKSZ hétfőn még tiltakozó gyülekezést tervezett szervezni a szerb kormány épülete előtt a ki nem fizetett tejprémium miatt, később azonban sikerült megállapodniuk a feleknek.

Sanja Bugarski, a VTKSZ elnöke elmondta, hogy a megállapodásban pontosan részletezik majd a fent említett problémák megoldási módját, illetve ütemét. A ki nem fizetett tejprémiumot áprilisban napi szinten utalják majd át a termelőknek, és a hónap végéig mindenki megkapja a neki járó összeget, nyilatkozta Bugarski.

– A jószágtenyésztés genetikai javítása címén azok a termelők számíthatnak az állam részéről felhalmozott tartozás kifizetésére, akik kérvényeiket tavaly júniusban átadták. Ezeknek a termelőknek szövetségünk hivatalánál kell jelentkezniük. Mi elkészítjük a kifizetésre jogosultak listáját, a minisztérium pedig ez alapján fogja átutalni a pénzt – magyarázta Bugarski.

Hétfőn 284 millió dinárt utaltak át a termelőknek a tavalyi év utolsó negyedében átadott tej után. Egyéb mezőgazdasági támogatások címén az állam márciusban több mint 900 millió dinárt fizetett ki a termelőknek, valamint megkezdődött az államilag támogatott üzemanyag árusítása. A támogatások kifizetése még hatékonyabb lenne, ha Saša Dragin előző tárcavezető felelőtlen politikája miatt márciusban a minisztériumtól kényszer-megfizettetés útján nem vettek volna el 180 millió dinárt, fogalmaztak a mezőgazdasági tárca közleményében.

A tejtémához kapcsolódóan Ivana Dulić-Marković volt mezőgazdasági miniszter kifejtette: a tejben megengedett aflatoxin mennyisége tekintetében az államnak a literenkénti 0,5 mikrogrammról minél előbb 0,05 mikrogrammra kell visszaállítania a határértéket.

– Az államnak minél előbb vissza kell állítania az európai mércékkel összhangban álló határértéket. Az európai piac fontos Szerbia számára. Egyértelmű, hogy a kukorica és a tej aflatoxin-szennyezettségével kapcsolatban az állam a hallgatást választotta. Ellenkező esetben rendszeresen megjelentetnék a vonatkozó vizsgálatok eredményét. Ha megjelentették volna a kukorica szennyezettségével kapcsolatos eredményeket, akkor nem lenne szennyezett a tej. Ha nincsen aflatoxin a jószágtápban, akkor nem lesz a tejben sem – fejtette ki Dulić-Marković, aki szerint az aflatoxin-botrány kirobbanása után az állam megkísérelte a termelőkre hárítani a felelősséget.