2024. április 26., péntek

Vučić: Akár gyalog is elmegyek Brüsszelbe

Arra szólította fel az EU-t és az Egyesült Államokat, hogy vegyék figyelembe Szerbia érdekeit is és ne alázzák őt meg

Készen áll rá, hogy akár gyalog is elmenjen Brüsszelbe Aleksandar Vučić első kormányalelnök az április 2-i tárgyalásokra, ugyanis Szerbia semmiképp sem akar egy befagyasztott konflikust Koszovó esetében, azonban, mint hozzátette, a kompromisszumhoz arra is szükség van, hogy megfelelő feltételeket teremtsenek a koszovói szerbek mindennapi életéhez.

 „Megállapodásnak kell születnie, akár most, akár a jövőben. Szerbiának nincs további négy-öt éve egy befagyasztott konfliktusra, miközben a gazdaság tönkremegy, a fiatalok meg távoznak az országból” – mondta sajtótájékoztatóján.

Arra szólította fel az EU-t és az Egyesült Államokat, hogy vegyék figyelembe Szerbia érdekeit is és ne alázzák őt meg, mert ez a kormány készen áll az ország modernizációjára és a változásokra, de ehhez a nemzetközi közösség támogatására is szükség van.

A kérdésre, kitől kapott meghívást és mit várnak tőle Brüsszelben, Vučić azt mondta, „több oldalról is érkezett meghívás“, illetve a nap folyamán több ország képviselőivel is beszélt telefonon. Az okokról, amelyek miatt a külföldi vezetők őt kívánják látni Brüsszelben, nem kívánt nyilatkozni.

Mint mondta, személy szerint nem szándékozott Brüsszelbe utazni, de magára vállal mindennemű felelősséget a tárgyalások kimenetelét illetően, még ha nem is vesz részt közvetlenül a megbeszéléseken.

„Ha bármit is megtehetek, segíthetek, hogy megállapodás szülessen, hogy végre más területekkel foglalkozhassunk, ha a kormányfő és az államfő így látják, akár gyalog is elmegyek” tette hozzá. „Kompromisszumot találunk, mert ez fontos Szerbia számára, de az EU-tól és az USA-tól és a nemzetközi közösségtől azt követeljük, bizonyítsák, hogy nem kívánják megalázni Szerbiát” – mondta még.

Vučić szerint, az április 2-i tárgyalások eredményétől függetlenül a szerbeknek és az albánoknak ezentúl is egymás mellett kell élniük, ezért kell mindkét oldal érdekeit szem előtt tartani. Mint mondta, ha most nem születik megállapodás, akkor a tárgyalások folytatódnak.