2024. április 26., péntek

Putyin váratlan hadgyakorlatot rendelt el

Váratlan hadgyakorlatot rendelt el csütörtökön az orosz államfő a Fekete-tenger térségében – erősítette meg Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Vlagyimir Putyintól, aki egyben az orosz fegyveres erők főparancsnoka, moszkvai idő szerint hajnal négy órakor érkezett a parancs lezárt borítékban Szergej Sojgu védelmi miniszterhez. Az államfő a dél-afrikai Durbanból visszatérő repülőgépen adta ki az utasítást. A katonai egységek harckészültségének rendkívüli ellenőrzéséről van szó – közölte Dmitrij Peszkov.

A nagyszabású gyakorlaton az ukrajnai Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban és az oroszországi Novorosszijszkban állomásozó hadihajók és a légierő, valamint a légi deszant, a tengerészgyalogság egységei és a katonai felderítő csoportfőnökség különleges csapatai is részt vesznek. A személyi állomány létszáma kevesebb hétezer főnél – közölte Peszkov. Az államfő szóvivője hozzátette, hogy 7 ezer fősnél kisebb létszámú hadgyakorlatot a nemzetközi gyakorlat szerint nem kell előre bejelenteni a partnereknek, így a NATO-nak sem.

Az orosz fegyveres erők harckészültségének felmérése keretében az idén ez már a második nagyszabású hadgyakorlat. A közép- és nyugat-oroszországi katonai körzetek egységeinek ellenőrzését szolgáló, februári, szintén váratlan hadgyakorlat során Szergej Sojgu miniszter úgy döntött, hogy az ilyen műveletek rendszeressé válnak.