2024. április 20., szombat

Kinyitottak a ciprusi bankok

Az elnök lemond fizetése negyedéről – Az IMF április vége előtt nem dönt az esetleges forrásnyújtásról

A ciprusi bankok csaknem két hét szünet után csütörtökön nyitottak ki először, ám az ügyfelek fejenként legföljebb 300 eurót vehettek föl az éjszaka folyamán készpénzzel – egyes források szerint több milliárd euróval – feltöltött bankfiókokban. A külföldre történő pénzátutalás értékét 5 ezer euróban maximálták, csekket egyelőre nem lehet beváltani. A jegybank havonta, személyenként és bankonként 5000 euróra korlátozza a külföldre szóló átutalásokat. A korlátozó intézkedés egyelőre hét naptári napra vonatkozik, azaz jövő szerdáig szól.

Szerda éjjel öt, készpénzzel megrakott teherautó állt be a ciprusi központi bank területére a fővárosban, Nicosiában, készülve a csütörtöki kapunyitásra – közölte egy központi banki forrás. A levegőben helikopter körözött, a bank körül felfegyverzett rendőrök álltak. A repülőtérről érkező konvojt is helikopter és rendőrautók kísérték. A friss pénzt az ECB indította útnak Frankfurtból.

A ciprusi államfő 25 százalékkal csökkentette saját fizetését, míg a kormány tagjainak illetménye 20 százalékkal lesz kevesebb – közölte az elnöki hivatal. A hivatal szóvivőjének közlése szerint Nikosz Anasztasziadisz ilyen értelmű utasítást adott a ciprusi számvevőszék elnökének. A lépéssel az államfő és a miniszterek szolidaritásukat akarják kifejezni a szigetország lakosaival, akiket keményen sújt a pénzügyi válság. Ciprus vezető politikusai egyúttal lemondtak 13. havi illetményükről is, amely törvény szerint jár nekik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a többi nemzetközi hitelező képviselőivel együtt jelenleg is a mentőhitel technikai részletezésén dolgozik Cipruson, s a szervezet csak később dönt arról, hogy ha egyáltalán beszáll a mentőhitelbe, mekkora összeggel – mondta Gerry Rice, az IMF szóvivője. A szóvivő a szervezet rendszeres sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „arra számítunk, hogy a delegáció április elején fejezi be munkáját, s ezt követően tárgyal majd az IMF igazgatótanácsa az esetleges részvételről". Így előreláthatólag nem lesz döntés a kérdésben április vége előtt – tette hozzá.

Rice a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a nemzetközi hitelezők trojka-csoportja április első hetében kezdi meg rendszeres, a görögországi mentőhitelhez kapcsolódó országlátogatását.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfő hajnalban állapodtak meg a Ciprusnak nyújtandó mentőhitelről. A megállapodás értelmében a szigetország 10 milliárd eurónyi mentőhitelt kap. A nicosiai kormány ellentételezésül vállalta bankrendszerének átstrukturálását, amelynek során összevonják az ország két legnagyobb bankját, és a 100 ezer euró feletti bankbetétekkel rendelkezőket egyszeri veszteségleírásra kényszerítik.