2024. április 26., péntek

Damaszkusz kizárja az Arab Ligát a rendezésből

Annan: Túl késő katonailag beavatkozni Szíriában

A damaszkuszi kormány kizárja ezentúl a válság rendezéséből az Arab Ligát, amely az ellenzéknek adta át Szíria helyét a szervezetben. Szerdán kiadott közleményében a szíriai kormány úgy vélekedett: az Arab Liga elvesztette a pártatlanságát, döntése „véglegesen kizárja, hogy a szervezet szerepet játsszon a válság rendezésében, mert ezzel a válságnak vált a részévé, nem a megoldásnak". Damaszkusz figyelmeztette a liga tagjait, hogy „a tűzzel játszanak".

A liga kedden elfogadott döntését Oroszország „illegálisnak" minősítette arra hivatkozva, hogy továbbra is a szíriai kormány képviseli az országot az ENSZ-ben. Ezzel „valójában azokat az erőket bátorítják, amelyek továbbra is a katonai megoldásra tesznek, és nem vesznek tudomást a szíriaiak napról napra növekvő szenvedéséről" – írta a moszkvai külügyminisztérium.

A szíriai ellenzék meglepetésének adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok és a NATO nem hajlandó rakétákkal megvédeni a fegyvereseit az általuk elfoglalt területen. Ezt a Fehér Ház szóvivője utasította el kedden, mondván, hogy „a NATO-nak pillanatnyilag nem áll szándékában a katonai beavatkozás Szíriában".

Ahmed Moáz el-Hatíb a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) lemondott vezetője arra panaszkodott az ernyőszervezet első, katari nagykövetségének megnyitásakor, hogy „van olyan nemzetközi akarat, hogy a forradalom ne győzzön", de nem mondta meg, mely országokra gondol.

A szíriai vezetés a BRICS-országok csúcsértekezletéhez fordult segítségért. Bassár el-Aszad elnök felhívta a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő csoport vezetőit, hogy „munkálkodjanak együtt az erőszak azonnali megfékezéséért Szíriában a politikai megoldás sikere érdekében".

Az öt államfő a találkozójuk záróközleményében hangsúlyozta, hogy „ellenzik a konfliktus további militarizálását, nyugtalanságukat fejezték ki a biztonsági és humanitárius helyzet romlása miatt, és elítélték az emberi jogok fokozódó megsértését Szíriában. Az Arab Liga előző nap arra hatalmazta fel a tagállamait, hogy fegyverszállításokkal és katonai segítséggel támogassák a felkelőket.

Bejrúti jelentés szerint zavargás tört ki a szíriai menekültek egyik, Szulejmán szultánról elnevezett törökországi táborában a rossz körülmények miatt. A kővel dobálózó fiatalok ellen a katonai rendőrséget vetették be, amely könnygázt és vízágyút használt.

Túl késő katonailag beavatkozni Szíriában, és a szíriai ellenzék felfegyverzése nem vetne véget a két éve tartó válságnak – vélekedett Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga korábbi szíriai különmegbízottja.

A politikus, aki tavaly augusztusban lemondott különmegbízotti tisztségéről, kedd este fejtette ki véleményét a szíriai kérdésről egy genfi előadásban. Beszédében az ENSZ Biztonsági Tanácsát kárhoztatta azért, mert az általa folytatott közvetítés zsákutcába jutott. Annan arra szólított fel, hogy a tavaly Genfben, a nagyhatalmak által között megállapodás alapján szülessen politikai megoldás a szíriai kérdésben.

Hangoztatta: nem látja esélyét egy katonai beavatkozásnak. Ehhez már túl késő van. „Nem vagyok biztos abban, hogy az nem okozna-e nagyobb kárt" – vélekedett.

Franciaország és Nagy-Britannia legutóbb sürgette az Európai Uniót, enyhítsen a Szíriába irányuló fegyverszállítási embargón, hogy a szíriai felkelők több fegyvert kaphassanak.

Annan utódja a különmegbízotti tisztségben, Lahdar Brahimi a Genfben született terv megvalósítására törekszik, de nem sikerült neki áthidalni az Egyesült Államok és az Oroszország közötti véleménykülönbséget. Moszkva továbbra is ellenzi azt a nyugati követelést, hogy mozdítsák el Bassár el-Aszad szíriai elnököt. A Biztonsági Tanács öt állandó tagjának külügyminiszterei által elért genfi megállapodás arra szólított fel, hogy jöjjön létre átmeneti kormány Szíriában, de nyitva hagyta azt a kérdést, mi legyen Aszaddal.