2024. április 26., péntek

Koalíciós belviszály Nagybecskereken?

A nagybecskereki városi képviselő-testület múlt pénteken megszakadt, majd hétfőre, március 25-ére bejelentett ülésének folytatásáról eltérő prognózisai vannak a pártoknak. A Szerb Haladó Pártban, az önkormányzati hatalom vezető pártjában azt hangoztatják, hogy minden rendben van, és folynak az előkészületek a két legnagyobb beruházásnak, a vízgyárnak és a kerülőút építésének előkészületei. Ivan Bošnjak polgármester a héten közölte, hogy a helyi parlament ülésének folytatásában megválasztják a Városi Vízművek és a Turisztikai Központ közvállalatok igazgatóit. Más pártok berkeiben viszont azt jósolják, hogy az ülés megszakítása valójában a kényszerigazgatás felé vezető út egyik állomása. De a két véglet közötti álláspontok is azt sejtetik, hogy nincs minden rendben a hatalmi koalíción belül.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a hatalmi koalícióban még nyolc hónap elteltével sem kapta meg mindenki azt, amire számított, és tart a hatalmi részesedés körüli alkudozás. Dragan Nedeljkov, a párt képviselője szerint hiába erősödött meg a hatalmi koalíció a Vajdasági Magyar Szövetség két képviselőjével, így sem voltak képesen befejezni a vkt múlt pénteki ülését. Bajok lehettek az ülés előkészítésével is, aminek következtében több mint harminc napirendi pontot levettek a napirendről. A ligások szerint a háttérben komoly feszültség van a haladók és a szocialisták között.
Dragan Stanišić, a Demokrata Párt sajtószóvivője szerint az ülés megszakítását a hatalmi koalíció, illetve annak legerősebb pártja, az SZHP akarta, amely nem őszinte, amikor a vízgyár építéséről beszél. A radikálisok viszont azt furcsállják, hogy az üléstermet egymás után hagyták el, előbb a ligások, utánuk a haladók. Azt sem értik, hogy miért szavazott az említett két párt az ellen a javaslat ellen, hogy tegyék közzé, ki mekkora lakbérrel tartozik a városnak. Ugyanakkor a radikálisok is úgy látják, mintha a haladók sem tudnák, hogy mit kezdjenek a vízgyár építésével. E mögött az lehet, hogy a haladóknak van egy alternatív tervük is, és már nem érdekli őket a német céggel megkötött szerződés a vízgyár építéséről. Arra is emlékeztetnek, hogy Goran Knežević, az SZHP egyik jelenlegi vezető politikusa is ellenezte annak idején a szerződés aláírását az esseniekkel.
A fenti nyilatkozatokból ítélve a viszály mögött a vízgyár építése állhat, annak ellenére is, hogy a pénteki ülésen a többség megszavazta azt a határozatot, amellyel az önkormányzat állami garanciát kér a munkálatok elkezdéséhez. A kételyeket viszont alátámasztja, hogy a hatalmi koalíció kezdeményezi Bojan Putićnak, a Városi Vízművek megbízott igazgatójának a leváltását, aki a Szerbiai Demokrata Párt tagja. A haladók állítólag át szeretnék venni a nagy beruházások előtt álló közvállalatot (a vízgyár építése mellett tervbe van a vízvezeték-hálózat felújítása is).
Radovan Bulajić (SZSZP), a vkt elnöke cáfolja, hogy koalíciós viszály volna a helyi parlamentben, és hogy kényszerigazgatás veszélyezteti a várost. Az ülések megtartása az előre bejelentett, törvényes határidőkön belül történik. Mint mondja, április 4-én ülnek össze újra a képviselők, amikor többek között a költségvetés átütemezése szerepel napirenden.