2024. április 26., péntek

Čanak szerint lesz vajdasági politikai tavasz

A ligás elnök csak azt nem tudja, melyik évben kerül rá sor

Biztos benne Nenad Čanak, hogy előbb utóbb Vajdaság státusa is napirendre kerül, ahogy fogalmazott, eljön a „vajdasági politikai tavasz“, de mint hozzátette, nem tudja melyik évben kerül majd erre sor.

A Vajdasági RTV-nek nyilatkozó politikus szerint idén tavasszal az várható, hogy 101 év után Koszovó problémája végre megoldódik.

„Koszovó 101 éve állandó probléma. Utána végre, remélhetőleg más téma is napirendre kerülhet” fogalmazott Čanak, aki szerint Vajdaság kérdése már régen „internacionalizálva” lett, csak ezt rejtegetik a nyilvánosság elől.

A VSZL elnöke szerint a bűnözés és korrupció elleni harc szelektív és feltette a kérdést, ha a vitás privatizációs ügyekről van szó, miért nem folyik vizsgálat a legbotrányosabb ügy, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat magánosítása ügyében. Ugyanakkor, mint mondta, az egész harc néhány letartóztatásra korlátozódik, „amelyek furcsa módon lettek megválogatva”. Értékelése szerint a tartományi hatalmat a Vajdasági Fejlesztési Bank ügyén keresztül akarják kriminalizálni.

„Én igenis támogatom azt, hogy minden felelőst vonjanak felelősségre. De, ha a volt miniszterek felelősségéről beszélünk, miért nem vizsgálja ki senki Velimir Ilić és Milutin Mrkonjić (jelenlegi) miniszterek felelősségét” tette fel a kérdést.

Felvetette Maja Gojković és Igor Mirović felelősségét is az APT Vojvodina ügyében és emlékeztetett, hogy „Mirović, aki most a demokrácia dísze, a kilencvenes évek elején a magyaroknak ezt mondta: „szendvicset a kézbe, itt a marhavagon, mars Szerbiából”.