2024. április 26., péntek

Alapvető fontosságú magyar tankönyvek is hiányoznak

A Tankönyvkiadó Intézet számára nem biztosított a magyar tankönyvek kiadásához szükséges összeg – A nemzeti tanácsok együttesen a tartományhoz és a minisztériumhoz fordultak a probléma orvos

Március elején jelezték a Magyar Nemzeti Tanácsnak az iskolák, hogy gond van a tankönyvekkel, ugyanis abból a katalógusból, amelyet a Tankönyvkiadó Intézet kiküldött az iskoláknak, számos engedélyezett, jóváhagyott tankönyv hiányzik. Az MNT felvette a kapcsolatot a tankönyvkiadóval, az intézetből voltak is egyeztetésen az MNT-ben, és kiderült, hogy összesen 34 magyar címszó hiányzik az általános iskoláknak szóló tankönyvek közül, ebből 23 egyáltalán nincs is raktáron, 11-ből pedig a kelleténél kevesebb példány van. A Tankönyvkiadó Intézetnek kötelezettségei vannak, de egyszerűen nincs pénze kiadni a könyveket. Erre a minisztériumnak kellene eszközöket biztosítania.

Miután szembesültünk a problémával, hat nemzeti tanács kérelmezte a tartományt, hogy üljünk le egy megbeszélésre, hogy közösen lépéseket tudjunk tenni a minisztérium felé, ugyanis ez nem csak a magyar nemzetiséget érintő gond. Ez a tanácskozás, amelyen a Tankönyvkiadó Intézet vezérigazgatója és az újvidéki részleg vezetője is részt vett, a tartományban március 11-én volt. Nagy gond a pénztelenség – hallottuk Joó Horti Líviától, az MNT közoktatási bizottságának elnökétől.

A tankönyvtörvény úgy irányozza elő, hogy a kis példányszámú tankönyvek kiadása egy külön alapból finanszírozódik, a nemzetiségi tankönyvek is ebbe a kis példányszámú kategóriába vannak besorolva. Ebbe az alapba minden tankönyv kiadásával foglalkozó kiadónak be kellene fizetnie bizonyos összeget, de ezt csak a Tankönyvkiadó Intézet teszi meg, és ez az összeg nem tudja fedezni a tankönyvek kiadását – magyarázta Joó Horti Lívia. – A törvény úgy rendelkezik, hogy a következő tanévre vonatkozóan a katalógust január 31-ig össze kell állítania minden tankönyvkiadással foglalkozó kiadónak, és ha az látszik, hogy hiányoznak címszavak, nehézségek vannak a tankönyvek nyomtatásában, akkor a minisztériumnak ki kell írnia egy pályázatot, és erre a pályázatra jelentkezhetnek a kiadók, ha kiadnák a hiányzó könyveket. Ha nem jelentkezik egy kiadó sem, akkor a minisztériumnak biztosítania kell a tankönyvkiadást a kis példányszámú könyvek finanszírozására szánt lapból, fel kell tölteni pénzzel ezt az alapot. Pályázat viszont nem lett kiírva, habár ezt irányozza elő a törvény, és az alapba sem fizetik be a szükséges összeget a kiadók. Az egyetlen tankönyvkiadó, amely kötelezett arra, hogy kinyomtassa a nemzetiségek tankönyveit, az a Tankönyvkiadó Intézet, de a helyzetét ellehetetlenítették, mert neki kötelező a kiadás, de a pénz nincs biztosítva számukra. Ezt a kusza helyzetet egy módon lehet megoldani, úgy, hogy ha minisztérium a lehető leggyorsabban kiírja a pályázatot, kiválasztja a jelentkezők közül a kiadót, és ha nem lesz jelentkező, akkor megbízza a Tankönyvkiadó Intézetet, de úgy, hogy biztosítja a megfelelő összeget. A tartományi megbeszélésen született is olyan záradék, hogy kérjük, hogy a minisztérium írja ki a pályázatot, és tegye lehetővé, hogy szeptember 1-ig a diákokhoz eljuthassanak azok a tankönyvek is, amelyből most egyáltalán nincs vagy nincs megfelelő számú példány. Az iskoláknak is javasoltuk, hogy jelezzék a problémát az illetékes iskolaigazgatóságoknál, hiszen ezek a minisztérium kihelyezett részlegei.

Összesen tehát 34 magyar tankönyv kiadásával van probléma. Alapvető fontosságú tankönyvek hiányoznak, egyebek mellett például az elsősöknek az Írni tanulok, a környezetismeret könyv, a harmadikosoknak és negyedikeseknek a természet és társadalomismeret könyv, hiányzik az ötödikesek nyelvtankönyve, történelemkönyve, földrajzkönyve, biológiakönyve, műszaki ismeret könyve is, a hatodikosok olvasókönyve, történelemkönyve, fizikából a feladatgyűjtemény, a hetedikesek nyelvtankönyve, a nyolcadikosok informatikakönyve és a feladatgyűjtemény is. Amiből pedig ugyan van néhány példány, de az igényekhez képest sokkal kevesebb van belőle az például az elsősök, harmadikosok, negyedikesek és ötödikesek olvasókönyve, a hatodikosok fizikakönyve, a hetedikesek fizika feladatgyűjteménye, de hiány van a munkafüzetekből is földrajzból és biológiából. Mint Joó Horti Lívia elmondta, az sem járható út, hogy az idősebb diákok átadják a könyveiket a fiatalabbaknak, hiszen jövőre először lesz kisérettségi természettudományból és társadalomtudományból is, tehát a tanulók őrzik a könyveiket, mert várhatóan nem feladatgyűjteményből kell majd készülniük, hanem a tankönyveikből.