2024. április 26., péntek

Petíció a vízszennyezésért járó büntetések szigorításáért

Családja kérésére feladta a bejelentett éhségsztrájkot a törökbecsei Zoran Trifunac. A férfi eredetileg azért szánta el magát erre az elkeseredett lépésre, mert így szerette volna fölhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a 2007-es Tisza-szennyezés ügyében még mindig nem született bírósági ítélet.

Trifunac szerint a katasztrofális halpusztulást okozó tettesek ismertek, állítása szerint két zentai vállalatról van szó, mégsem született még ítélet az ügyben.

– Évek óta pereskedem, de az eljárás nagyon lassú, mert a tárgyalásokra csak 12–15 havonta kerül sor, holott a környezetvédelmi törvény szerint ez az ügy sürgős esetnek számít. Legutóbb március elejére volt kitűzve az ítélethirdetés, amit szintén elnapoltak, így lehet, hogy megint egy évig nem történik majd semmi. A vállalkozásom tönkrement, a házamon jelzálog van, munkanélküli segélyt pedig azért nem kaphatok, mert tartozásaim vannak az állam felé. De a halászok is áldozatai lettek ennek a halpusztulásnak – állítja a város egyetlen horgász szaküzletének a tulajdonosa, aki szerint a sajtó elhallgatja mind ezt az esetet, mind az azóta történt többi szennyezést is.

Trifunac magánszemélyként perli a cégeket, mert állítása szerint boltja a szennyezés okozta halpusztulás miatt ment tönkre. Most aláírásokat gyűjt, amivel azt szeretné elérni, hogy a parlament törvénymódosítással szigorítson a hallopásért és vízszennyezésért járó büntetéseken. Ehhez 30 ezer aláírásra lesz szükség.