2024. április 26., péntek

Korszerű és sokoldalú

Átadták rendeltetésének a temerini egészségház röntgenosztályát

Fiatal szakorvosként tizenkét évvel ezelőtt került a temerini egészségház élére dr. Elizabeta Vrhovac Marinković. Csakhamar felmérte az intézményben a tényállást, és körvonalazta bővítési, átszervezési és felújítási tervét. Még a kollégák közül is többen álmodozónak tartották a fiatal igazgatót, túlságosan is merésznek a terveket. Múltak az évek és felépült egy 600 négyzetméter területű új épületszárny, felújították a régi épületet, ésszerűsítették és átcsoportosították a szakrendelők beosztását. Tegnap pedig utolsó előtti lépésként új helyén megnyitották a korszerűen felszerelt röntgenosztályt, amelyhez az ultrahangos vizsgálatok végzésére való felszerelés, a csontritkulás fokát meghatározó készülék és a mammográfiás vizsgálatok végzésére szolgáló berendezés is tartozik. A terv megvalósításáig ay maradt még, hogy helyet cseréljen az adminisztrációs osztály a laboratóriummal.

A röntgenosztály bejárata előtt gyülekeztek a megnyitóra érkező vendégek

A röntgenosztály bejárata előtt gyülekeztek a megnyitóra érkező vendégek

A röntgenosztály ünnepélyes megnyitóján – amelyen jelen volt, és az osztályt megnyitotta dr. Danijela Stanković Baričak tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedéspolitikai segédtitkár, az önkormányzat képviselői és mindazok, aki segítették és támogatták az egészségház felújítását. Az igazgatónő elmondta, hogy a mintegy 150 négyzetméter alapterületű épületrész renoválásával és korszerű berendezésekkel való felszerelésével, amelynek értéke mintegy 9 millió dinár, a temerini egészségház nyújtani tudja mindazt, amit a páciensek elvárnak az intézménytől. A korszerűsítés nem történhetett volna meg a tartományi egészségügyi titkárság, a Nagyberuházási Alap, az önkormányzat és az egészségház szoros együttműködése nélkül.
Dr. Danijela Stanković Barić újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság egymillió dinárral járult az épületszárny átalakításához, amely nélkülözhetetlenül szükséges volt ahhoz, hogy mind a régebbi, mind az új röntgenkészülékeket beszerelhessék. Kiemelte, annak fontosságát, hogy az új mammográffal a temerini egészségház is bekapcsolódhat az emlőrák korai felfedezésébe. Fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy az új év kezdete óta a tartománynak beleszólása van az egészségügyi káderpolitika alakításába, amivel lehetőség nyílt arra, hogy a szakorvosokat oda irányítsák, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.
Az ünnepélyes megnyitót követően a vendégek megtekintették a még festékillatú helyiségeket és a korszerű berendezéseket, amelyekkel már röntgenkép készítése helyett CD-re írhatják a felvételeket, amelyeket röntgen szakorvosok értékelnek.