2024. április 26., péntek

Vízben állnak a fák

Horgoson a belvizes területek növekednek, Magyarkanizsán a part menti fákat ölelte körül a folyó

Nem lépett ki a Tisza a medréből – közölte tegnap Ördög Rudolf, a DTD vízgazdálkodási vállalat magyarkanizsai részlegének vezetője, bár a folyó elárasztotta a strand egy részét, és körbevette a part menti fákat. Mint kiderült, akkor lép ki a mederből, amikor eléri a töltés oldalát. Ettől azonban egyelőre nem kell tartani – mondta a szakember.

– A mai napon Zentánál 483 cm-es vízállást mértek; én úgy érzem, még egy-két napig emelkedik a vízszint, de utána hosszabb stagnálás várható. Legfeljebb 6–8 napot tudunk előre saccolni, de bármikor bekövetkezhet valami, ami keresztülhúzza a számításokat. A Tisza vízállása függ attól, hogy mennyi csapadék hullik az elkövetkező napokban, milyen gyorsan olvad a hó a Kárpátokban. A Tisza szegedi vízgyűjtő területén a hóban tárolt vízkészlet azonban a sokéves átlag alatt van, körülbelül az egyharmada annak, ami a 2006-os árvízkor volt. A Kőrösök és a Maros hozhat még vizet, de egyelőre inkább enyhe apadás, stagnálás jellemzi őket – magyarázta Ördög Rudolf.
A belvizek egyre nagyobb területeket uralnak a községben, Horgos határban, Szelevény alatt már vannak vízben álló gyümölcsösök.
– Sok csapadék hullott az elmúlt három hónapban. Januárban 60 mm, februárban 55–60 mm esett, és március 19-éig már 60 mm lehullott. Az elmúlt év utolsó három hónapja szintén csapadékos volt, akkor is összesen 180 mm-nyi eső esett. Kezd telítődni a föld, megjelentek a felszíni vizek. Három szivattyútelepünk dolgozik, hogy belepumpáljuk a vizet a Tiszába, egyelőre egy műszakban, de ha kell, akkor két vagy három műszakban is üzemelhetnek. A csatornák be tudják fogadni a felszíni vizeket, a szintjüket 20 centivel a maximális szint alatt tartjuk – közölte a szakember.
A vízügyi törvény szerint rájuk ez a feladat hárul. A gyümölcsfák alól azonban a gazdának kell levezetnie a felszíni vizet az első csatornáig.