2024. április 26., péntek
VMDP-KÖZLEMÉNY

Kettős mérce

„A Vajdasági Magyar Demokrata Párt Intézőbizottsága tiltakozik a 2012. október 22-én letartóztatott, és azóta az újvidéki börtönben vizsgálati fogságban tartott hét magyar fiú további törvénytelen fogva tartása miatt” – közölte tegnap a VMDP.

„Mint ismeretes, az újvidéki Felső Bíróság három héttel ezelőtt hiányosságok pótlására visszautalta az ügyészségi vádiratot, azonban értesüléseink szerint abban semmilyen lényeges változás nem történt, a vélt bűncselekmény súlyát nem enyhítették, továbbra is meghagyva a nemzeti, faji, vallási gyűlölet kiváltásának, illetve szításának vádját, miközben a verekedésben részt vevő szerb nemzetiségű elkövetőket futni hagyták. Mindez megerősíti az általunk is osztott, és a vajdasági magyar közvéleményben széles körben elterjedt gyanút, hogy az ilyen esetekben sajnálatosan szokásos kettős mércék alkalmazásán túl olyan politikai számítások is meghúzódnak az ügy kezelésében, amelyek akár veszélybe is sodorhatják az éppen csak megkezdett szerb–magyar történelmi megbékélési folyamatot” – olvasható a Csorba Béla pártelnök által aláírt közleményben.

A közlemény folytatásában a következő áll: „A VMDP indokolatlanoknak és nevetségeseknek tartja azokat a magyarországi baloldali ellenzéki körökből érkező szirénhangokat, amelyek arra irányulnak, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarokat eltérítsék a jövő évi magyarországi parlamenti választásokon történő részvételtől, mintha ennek az állampolgári jognak a gyakorlása bármi módon is veszélyeztethetné a magyarországi jogállamiságot és demokráciát. Véleményünk szerint az ellenzéknek ahelyett, hogy ismét a határon túli magyarokat kívánja „megnevelni”, inkább a szomszédos államokban élő magyarok iránti eddigi elhibázott politikáján kéne változtatni.”