2024. április 26., péntek

Đoković három arca

Novak Đoković megtette az első lépést a harmadik Indian Wells-i trófea felé. A dél-kaliforniai sivatag kisvárosának rangos tornáján, a világ második legnagyobb teniszstadionjában, közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban Novak három játszmában nyert az olasz Fabio Fognini ellen, ami idei 14., összesen 19. győzelme zsinórban. Ha a következő öt meccsen is sikeres lesz, idei harmadik, összesen 37. tornagyőzelmét aratja.

Az Indian Wells-i nyitómérkőzésen a fölényesen világelső szerb nem remekelt. Az ilyesmi azonban megszokott, nemcsak részéről, hanem más nagyságok esetében is, hogy az egyes tornák nyitófordulójában kicsit visszafogottak. Đoković ezúttal tulajdonképpen három arcát mutatta. Az első játszmában, amelyet 6:0-ra nyert meg, a jól ismert, ellenállást nem tűrő, a riválisokkal rövidített eljárással elbánó klasszis volt. A második játszmában a 4:2-es vezetésig már egy kicsit behúzta a kéziféket, biztonságos, erőpazarlást nem követelő játékot szorgalmazott, amivel általában eredményes is a második vonalba tartozókkal szemben. A hetedik játéktól már a harmadik Novakot láthattuk, aki idegesen gyűjti az önhibákat, adományozza a pontokat, veszíti a saját adogatását, és azt a benyomást kelti, hogy képtelen megtalálni a nyerő megoldásokat. Ami őt illeti, az ilyesmi általában nem tart hosszú ideig, képes visszatérni a korábbi ritmusba, rákényszeríteni az akaratát az ellenfélre, és feltenni a pontot az i-re. Đoković a döntő játszmában nem volt a lehető legerősebb, de valamivel többet tudott, mint a „második” Novak, így az olasznak már semmi esélye sem volt a meglepetésre.

Đoković ma a 3. fordulóban a májusban 22 éves bolgár Gligor Dimitrovval, a torna 31. kiemeltjével találkozik. Egyszer már játszottak, és tavaly Sanghajban Đoković könnyen nyert a szemre tetszetős stílusú bolgár ellen, akivel közös vonás, hogy az orosz Marija Sarapova a legjobb barátnőjük a teniszcirkuszban. Ezúttal sem kell gyors és könnyű Novak-sikert remélni, hisz a 3. forduló még csak a bemelegítést szolgálja. Annak ellenére, hogy mindent megtesz majd a siker érdekében, egészen bizonyos, hogy Dimitrov is tudja, ma a lehető legnehezebb ellenféllel játszik, aki lelkileg és testileg is felkészült a tornagyőzelemre.

Az Indian Wells-i tornán újabb nagy meglepetések nem történtek, a legkevésbé várt eredmény pedig a spanyol Lara Arruabarrena győzelme az olasz veterán Roberta Vinci ellen.

Az éjjel Ana Ivanović játszott a 3. fordulóban, az ellenfele pedig a német Mona Barthel volt. A győztes a nyolcaddöntőben a StosurPeng mérkőzés továbbjutójával mérkőzhet majd.

Szerb sikerekkel zárult két múlt heti kis torna. Aleksandra Krunić győzött a mexikói Irapuatóban, ami révén pályafutása legjobbját jegyzi a női lista 155. helyén, míg Ilija Bozoljac a lille-i tornagyőzelemmel vagy 40 helyet halad, tehát a ranglista 325. helye táján jegyzik, amit jövő hétfőig legalább 15-tel elront, mert nem védi a tavalyi szarajevói 15 pontot. A bosnyák fővárosban az idén Dušan Lajović szerepel, aki a rajton a portugál Pedro Sousával találkozik.