2024. április 24., szerda
ZOMBORI NYILVÁNOS FÓRUM

Itt a Duna, de minek?

A SO open kormányzaton kívüli szervezet Zombori Nyilvános Fórum tizenegyedik pódiumbeszélgetésének a Duna volt a témája. A fórumon fölszólaló Branko Savić, Aleksandar Botka és Gojko Mišković egybehangzón állították, hogy Zombor területén a Duna kihasználtsága a nullával egyenlő. A környéken termő gabonát Gombosra vagy Újvidékre szállítják, ott rakják hajóba és fuvarozzák tovább.

A folyami szállításhoz szükséges infrastruktúra nem kerül sokba, és nem igényel nagy területet – véli Branko Savić, a szerb, magyar és német zászlók alatt futó hajókat birtokló YU Agent cég képviselője, aki szerint egy ilyen létesítmény Bezdánban több tíz munkahelyet biztosítana, sőt, idővel újabb munkahelyek is nyílhatnának mellettük. Szerinte az Apatinba tervezett kikötő túlméretezett, az évi 10 millió tonnás tervezett áruforgalom ezen a vidéken egyelőre elképzelhetetlen. Az üzletember szerint csupán a politika kérdése, hogy Apatin elviszi a dunai lehetőségeket Zombor elől. Egyébként szerinte eddig sem a régióhoz tartozó jachtkikötő, sem a személyszállító kikötő nem igazolta fennállásának szükségét, mert létrehozásuk óta mindössze három folyami jármű vette őket igénybe: egy a megnyitáskor, de ez szervezett kikötés volt, egy a hajón történt haláleset miatt, egy pedig azért, mert a folyó alacsony vízállása miatt képtelen volt továbbhajózni.

Branko Savić kiemelte, hogy a Rajna–Duna–Majna-csatorna mentén szinte minden Küllőd (Kolut) nagyságú településnél van lerakodó hely, ahol a folyami járművek fölveszik, illetve lerakják terhüket. Szerbiában a Dunán alig van néhány hely, ahol a hajók kiköthetnek, amennyiben nincs dolguk a kikötőkben. Példaként hozta fel, hogy a Doroszlón épült agropelletgyár beruházói a gyár mellett húzódó csatornán kívántak berakodóhelyet építeni, de a hatóság kifizetődési tanulmány készítésére utasította őket, mondván, hogy jobb lenne a terméket Apatinba szállítani, és ott hajóra rakni.

Savić szerint paradoxális, hogy a Zombor környékén lévő hajógyár mellett más helyeken kell a hajóikat javítani, így a Bezdán nevet viselő hajójuk éppen Törökbecsén van nagyjavításon. Hozzátette, hogy a bezdáni hajógyárat megvásárló Miroslav Reljanović zágrábi gyógyszerész és üzletember még mindig nem indította be a termelést, miközben megtorpantatta a monostorszegi hajógyár eladását is, ami iránt éppen a hazai YU Agent cég érdeklődött.

– Ha sikerült volna megvennünk a Brodoremontot, már dolgozna a cég. A YU Agentban már most is tíznél több monostorszegi mestert alkalmazunk, ők nyomban átvehetnék a folyami járművek szervizelését. Mellettük még legalább húsz emberrel kötnénk munkaszerződést az elkövetkező két évre – magyarázta Branko Savić és Aleksandar Botka.

A sorrendben 11. Zombori Nyilvános Fórum résztvevői szerint a város a Duna nyújtotta lehetőségek mindössze két százalékát használják ki. Az is elhangzott, hogy rossz képet fest a Dunán leereszkedő kajakosokra kirótt 60 eurós szerbiai vízúti díj, amely a többi Duna menti országban ennek az összegnek a tizede, vagy nem is létezik.