2024. április 26., péntek

Jön a farkas!

Pénteken bemutató a szabadkai Gyermekszínházban – Rajzfilmesen pörgős, muppetosan humoros a Piroska és a farkas című bábelőadás

Piroska nem az a tipikus jól fésült kislány, a nagymama sem ágyban fekvő beteg, hanem egy vicces, vitális néni, és még az is megtörténhet, hogy a farkas sem velejéig gonosz a szabadkai Gyermekszínház Piroska és a farkas/ Crvenkapica i vuk című előadásában, amely 35 perces, szinte szöveg nélküli bábelőadás rajzfilmes stílusban készült. Ahogyan Nagy Viktória Éva rendező magyarázta ez a rajzfilmes hatás az előadás ritmikája, a gyors mozdulatok, az állandó történések, a humoros jelenetek, gagek, a zene és a bábok karakteres figurája miatt érvényesül.

– Sok a rajzfilmes elem, a gag, a humor és a bábok karaktere is ehhez alkalmazkodik, Piroska sem egy jól fésült kislány, a nagyi is inkább egy sürgő-forgó néni. Az előadásnak egy magyar és egy szerb nyelvű változata készült el, de mivel az előadásban alig van szöveg, mindössze 4-5 mondat, ezért a két változat között nem is a nyelv miatt van különbség, hanem attól függően vannak apró eltérések, hogy az adott figurát ki hogyan formálja meg, ugyanis szerettem volna, hogy amellett, hogy természetesen az alapszituáció, a történet, a díszlet, a bábok megegyeznek, a színészek magukévá tegyék a figurákat, magukénak érezzék – mondta a rendező.

Az előadás egyik csapatában Gál Elvirát, Greguss Zalánt és Szloboda Tibort láthatjuk a bábok képében, a másik csapatban pedig Boško Boškovot, Szűcs Hajnalkát és Jelena Raškovićet. A Muppet-figurákra emlékeztető bábokat és a díszletet Schneider Jankó készítette, a zenét Csernák Samu.

Az előadás „magyar” változatának bemutatója pénteken 17 órakor lesz, a „szerb” változatának pedig 19 órakor és három évestől idősebb korosztályt várnak a szabadkai Gyermekszínházba.