2024. április 26., péntek

Jelmezbál a kutyákért

A tanítóképző kar hallgatói az Alex Állatmenhelynek gyűjtöttek adományokat

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói rendszeresen szerveznek
jótékonysági rendezvényeket, melynek bevételét valamelyik szervezetnek ajánlják fel. Az idén a szabadkai Alex Állatmenhelyre esett a választás, és az összegyűlt pénzből szerszámokat, a kölyökkutyáknak speciális kutyaeledelt és féregirtókat vásároltak. Az adományt tegnap adták át a menhely munkatársainak.

– Mintegy két héttel ezelőtt egy jelmezbált szerveztünk a fiataloknak. Amikor kiderült, hogy a kutyamenhelynek gyűjtünk, olyanok is részt vettek a bulin, akik egyébként nem járnak szórakozni. A jelmezbál bevételéből mintegy tizenhatezer dinár folyt be, illetve az egyetem néhány dolgozója is hozzájárult az akcióhoz, így összesen tizenkilencezer dinárt sikerült összegyűjtenünk, melyből negyven kilogramm kutyaeledelt, seprűket, lapátokat, vasvillákat, bolhaport és féregirtót vásároltunk, mely elég mind a hatszáz ebnek. Ezek olyan dolgok, melyre a menhelyen elhelyezett kutyáknak és a dolgozóknak pillanatnyilag szükségük van. Az állatok részei a mindennapjainknak, és az utcán sajnos naponta találkozunk kóbor kutyákkal. Úgy gondoltuk, az embereknek többet kellene törődniük az állatokkal, és talán ezzel az akcióval felhívhatjuk a figyelmet erre a csoportra, melynek tagjai segítik, gondozzák az állatokat. Személy szerint arra számítottam, hogy sokkal rosszabb körülmények fogadnak majd a menhelyen, de kellemesen csalódtam – mondta el Viakter Olga, az egyetem harmadéves hallgatója.
Adriana Uršal, a menhely aktivistája elmondta, az adomány nagy segítséget jelent nekik, hiszen ebből az állatorvosi költségek egy részét is fedezni tudják, és szerszámokra is nagy szükségük van.
– Pillanatnyilag mintegy ötszáz kutya van a menhelyen, azzal, hogy az elmúlt két évben mintegy százötven ebnek sikerült gazdit találnunk, köszönhetően annak a fiatal csapatnak, akik átvették a menhely vezetését, hiszen nagy hangsúlyt fektetnek az örökbe adásra. Mindegyik kutyát ivartalanítottuk, ezáltal próbáljuk a menhelyen lévő kutyák számát fokozatosan csökkenteni, és ahogy természetes úton kimúlnak majd, a következő néhány évben egyre kevesebb kutyánk lesz. Ha az utcán sérült kutyákat találunk, vagy ráakadunk egy szukára és a kölykeire, azokat befogadjuk, egyébként pillanatnyilag nincs módunkban több kutyát elhelyezni, főleg azért, mert önerőből és adományokból kell fenntartani a működésünket és lefedni a költségeket, az itt dolgozók pedig önkéntesen végzik a munkát – tudtuk meg Adrianától.
A menhelyen folyamatosan szerveznek munkaakciókat, melyeken bárki részt vehet, és segíthet azoknak az önkénteseknek, akik idejük legnagyobb részét a kutyák gondozására fordítják, és szerencsére – ha nem is rendszeresen –, érkeznek különféle adományok is. Heti három alkalommal rendszeresen érkezik élelem Topolyáról, melynek szállítási költségeit a város állja, illetve granulátumokkal és péksüteményekkel etetik az állatokat, melyek úgyszintén adományokból származnak, és az egyik helyi állatorvosi rendelő is sokat segít nekik a kutyák gyógyításában, gondozásában.