2024. április 26., péntek

A polgármester leállíttatja a rendezési tervezet kidolgozását

A DP is támogatja a VMSZ javaslatát – Nebojša Janjić lemond a tervbizottság elnöki posztjáról – Modest Dulić: A tervezők tévedtek – Már szerdán sor kerülhet a koalíciós partnerek közötti meg

Modest Dulić kedden sajtótájékoztatón jelentette be, egyetértenek a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatával, és a városi képviselő-testület következő ülésén javasolni fogja a város központjára vonatkozó általános rendezési tervezet kidolgozásának leállítását és az eddig elfogadott tervek felülvizsgálatát is.
– Levelet küldünk minden polgárnak, akiket az elmúlt időszakban félretájékoztattak az általános rendezési tervezettel kapcsolatban, és emiatt aggódnak a házaik, otthonaik sorsa iránt. A levélben személyesen értesítem őket, hogy akaratuk ellenére nem veheti el házukat tőlük senki. Kiemelem, hogy amíg én polgármester vagyok, senkinek sem veszik el és rombolják le akarata ellenére a házát, Szabadka központját sem bontja le senki. Terveim szerint csak ezt a levelet szerettem volna tolmácsolni a mai sajtótájékoztatón, azonban a történet közben politikai színezetet is kapott. Ki kell emelnem, hogy kilenc hónappal ezelőtt, a nagykoalíció megalakításakor tisztában voltam azzal, hogy sok energia kell majd ahhoz, hogy az álláspontokat egyeztetni tudjuk, és egyként prezentáljuk. Mint a DP helyi elnöke csak azt rovom fel a koalíciós partnerünknek, hogy a koalíciós partnerekre tartozó témákat, a tárgyalások témáját nem a találkozónkon prezentálta, hanem kivitte a közösség, a médiumok elé. Azért is volt ez felesleges, mert ebben az esetben az álláspontunk nem különbözik. Pásztor úrral könnyen megegyeztünk, mindketten fontosnak tartjuk, hogy milyen városképet hagyunk utódainkra. Amennyiben a VMSZ álláspontját akként értelmezem, miszerint ez a párt készen áll arra is, hogy azokat a részletes rendezési terveket is felülvizsgáljuk, amelyeket annak idején dolgoztak ki és fogadtak el, amikor ők voltak hatalmon ebben a városban, amikor VMSZ-es volt a polgármester, szembe akarnak nézni azokkal a tervekkel, amelyek egyes esetekben problematikusak is lehetnek, akkor egyértelműen csak támogatni tudom a hozzáállást, hiszen ez az eddigi gyakorlat megváltoztatását jelenti. Mindannyian együtt kell hogy működjünk ebben. Most arra van szükség, hogy leállítsuk az általános rendezési tervezet kidolgozását, és egyet kell értenünk abban is, hogy a terv részét képező részletes rendezési terveket is felül kell vizsgálni. Senki sem menekül a felelősség elől, mindannyian egyetértünk abban, hogy Szabadka meg kell hogy őrizze a szecessziós arculatát, hogy semmiképp sem engedhető meg, hogy több száz vagy ezer házat, otthont lebontsanak. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy az elmúlt időszakban a politika túlságosan is beleszólt azokba a dolgokba, amelyek nagyrészt csakis a szakma feladatai lettek volna – mondta Modest Dulić, aki arra kérte a városi Tervbizottságot, hogy a március 14-re tervezett következő nyilvános ülést halasszák el.

A vkt következő ülésén döntenek a képviselők a tervezet kidolgozásának leállításáról és felülvizsgálatáról

A városi képviselő-testület döntést hoz majd arról, hogy ennek a tervezetnek a kidolgozását leállítsák, míg a Városi Tanács pedig arról dönt majd, hogy harminc napon belül az illetékesek előkészítsenek mindent, ami a tervezet felülvizsgálatához szükséges.
Újságírói kérdésre, miszerint a polgármester miért várt ezzel a döntéssel egészen addig, amíg a politikai partnerek a koalíció felbontásával fenyegetőztek, és miért nem akkor reagált, amikor a polgárok a saját házaik bontása ellen tiltakoztak, Modest Dulić kiemelte, igazat ad a polgároknak és az újságírónak is, véleménye szerint a Városrendezési Intézet nem kezelte megfelelően ezt a fontos dokumentumot, nem tájékoztatta a polgárokat. Amennyiben ezt megtette volna, ha tisztázta volna, hogy nem több mint ezer ház bontásáról van szó, akkor ez a lázadás sem történt volna meg.
– Tény, hogy lehet, hogy késve született meg ez a levél, de csak azért, mert úgy gondoltam, hogy az illetékesek meg tudják oldani ezt a félreértést. Mindannyiunk számára lecke ez. Sokkal jobb kommunikációra van szükség a városi intézmények és a polgárok között – tette hozzá.
Arra a kérdésre, miszerint gondolkodott-e a polgármester azon, hogy leváltsa Nebojša Janjićot a tervbizottság éléről, nem csak azért, mert szervezett bűnözés ügyében eljárás indult ellene, hanem azért is, mert több funkciót is ellát a városban, a polgármester kiemelte, a bizottságot a városi képviselő-testület választotta meg mintegy fél évvel ezelőtt. Nebojša Janjić itt elsősorban urbanistaként jelent meg, de egyetértek abban, hogy érdekütközés áll fenn, hogy mint a vkt képviselője szavaz azokra a tervekre, amelyeket maga javasol elfogadásra.
– Janjić emiatt természetesen visszavonul erről a funkcióról. Emellett azonban a koalíciós partnerekkel tárgyalok majd arról, hogy a bizottságot esetleg egészében váltsuk le, annak ellenére, hogy ez szakmai bizottság volt. Azt is hozzá kell tennem, hogy ebben a bizottságban a VMSZ-nek két tagja is van, és mindkettő egyhangúlag a polgárok elé került általános rendezési terv elfogadása mellett szavazott. Tehát erről a szakma döntött. Hogy tévedtek-e, vagy sem, ezt vizsgáljuk majd felül – mondta Dulić.