2024. április 26., péntek

Akik még mindig csodálják Sztálint

Oroszországban kedden megemlékeztek Joszif Visszarionovics Sztálin egykori szovjet diktátor halálának 60. évfordulójáról; csodálói virágot helyeztek el a sírjánál, miközben szakértők és orosz ellenzéki politikusok azon tűnődnek, hogyan maradhatott ilyen népszerű egy diktátor, aki több millió ember haláláért felelős.

Sztálin 1924-től 1953-ban bekövetkezett haláláig állt a Szovjetunió élén, gyakorlatilag egyedül irányította a kommunista pártot és a szovjet államot. A kommunisták neki tulajdonítják, hogy győzelemre vezette a Szovjetuniót a II. világháborúban, míg történészek emlékeztetnek: több mint 800 000, a kommunista párt ellenségének nyilvánított ember halt meg az 1937–38-as sztálini „nagy terror” időszakában, és több millió ember halt meg a munkatáborokban.

A liberális Moszkovszkije Novosztyi című fővárosi lap címlapján „Sztálin. Búcsú” felirattal és a diktátor gyerekmódra összefirkált arcképével jelent meg. A Szovjetszkaja Rosszija című újság címlapján az olvasható: „Eljön majd az ő ideje.”

A moszkvai Carnegie Központ kutatóintézet által nemrégiben készült felmérésből kiderült, hogy Sztálin a megtorlások ellenére továbbra is népszerű Oroszországban és több más volt szovjet tagköztársaságban. A kutatók megjegyezték, hogy a diktátor megítélése javult az elmúlt 13 évben, amióta Vlagyimir Putyin áll Oroszország élén. Ellenzéki politikusok bírálták a Kremlt, mert nem ítéli el egyértelműen a sztálini bűnöket.

A Vedomosztyi napilap által végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek fele tartja Sztálint pozitív vezetőnek.

A Rossziszkaja Gazeta című kormánylap azt emelte ki: „Hatvan év telt el, de el kell ismerni, hogy ennek az időszaknak a megítélésében eltérés van az emberek tudatában és tudatalattijában.”