2024. április 26., péntek

A szíriai lázadók elfoglaltak egy tartományi székhelyet

Kerry megígérte a felkelők megerősítését, de a felfegyverzésüket nem

A szíriai lázadók tegnap első ízben vontak szinte teljes egészében az ellenőrzésük alá egy tartományi székhelyet, az ország északi részén fekvő Rakkát – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Mindeközben a legfrissebb híradások arról számolnak be, hogy legalább 42 szíriai katonát öltek meg iraki területen.

Az OSDH szerint a lázadók szinte Rakka teljes egészét az ellenőrzésük alatt tartják, a rendszer erőinek kezén csupán néhány ellenállási góc van, mindenekelőtt a katonai biztonsági szolgálat székháza és a Baasz párt épülete. A harcok folytatódnak.

Az emigráns emberi jogi szervezet vezetője, Rámi Abdel-Rahmán szerint Rakka lesz rövidesen az első tartományi székhely, amely kikerül Bassár el-Aszad rendszerének ellenőrzése alól. Abdel-Rahmán közölte: a városban a dzsihadista an-Nuszra Front fegyveresei harcolnak több – velük szövetséges – csoporttal.

Értesülések szerint a városban meghalt egy rendőrfőnök, a politikai biztonsági szolgálat két magas rangú vezetőjét őrizetbe vették, az állambiztonsági főnököt pedig Törökországba szállították.

A török határ közelében, az Eufrátesz partján álló Rakkának eredetileg 240 ezer lakosa volt, de több mint 800 ezren menekültek ide az ország más részeiből a felkelés 2011. márciusi kezdete óta.

Iraki tisztek közlése szerint iraki területen legalább 42 szíriai katona halt meg, akik a határ mentén dúló harcok elől menekültek. Menetoszlopukat lesből támadták meg fegyveresek. Mohammed Halaf ad-Dulaimi, az iraki határőrség tisztje közölte, hogy az iraki hatóságok a Szíriával határos észak-iraki Ninive tartományból délebbre, az iraki szunniták erősségének számító Anbár tartományba szállították a katonákat, hogy aztán átadják őket a szíriai hatóságoknak, amikor a támadás történt. A gépkocsioszlopra automata fegyverekkel és aknákkal támadtak két oldalról. Tegnap estig egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadás elkövetését.

Az iraki határ közelében dúló harcok tanúsítják, hogy az etnikai felhangoktól sem mentes, csaknem két éves szíriai konfliktus átterjedhet a határokon túlra, belerántva a konfliktusba a szomszédos országokat, fokozva a térség destabilizálását.

Az ENSZ adatai szerint a polgárháborúnak mintegy 70 ezer halottja van, s csaknem egymillióan menekültek el Szíriából.

A szíriai kormányerők tegnap nagyszabású támadást indítottak a közép-szíriai Homsz felkelők kezén levő negyedeinek visszafoglalására – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Homszban, amelyet a felkelők a forradalom fővárosaként is emlegetnek, „az elmúlt hónapok leghevesebb csatája zajlik, s a támadók vesztesége több tucat halottra és sebesültre tehető” – közölte a helyszíni forrásokra támaszkodó emigráns szervezet.

Az Egyesült Államok folytatja a szíriai felkelők megerősítését, de kizárja a felfegyverzésüket – jelentette ki tegnap a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter. A washingtoni diplomácia irányítója első külföldi útján előbb vendéglátójával, Szaúd al-Feiszal herceggel tárgyalt, majd megbeszélést folytatott külön-külön az öböl menti arab országok képviselőivel.

A szaúdi külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén hangoztatta: a washingtoni kormányzat nem ad fegyvert a szíriai felkelőknek, mert nincs garancia arra, hogy ezek a fegyverek nem kerülnek rossz kezekbe. A politikus a kifejezéssel a dzsihadista an-Nuszra Frontra célzott, amely együtt harcol a szíriai kormányellenes erőkkel. A mozgalmat az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára tette, mert kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Feiszal herceg arról beszélt, hogy a szíriai népnek joga van az önvédelemre, egyben azt követelte, hogy rendeljenek el nemzetközi embargót a damaszkuszi rezsimnek szánt fegyverekre.