2024. április 26., péntek

Eleméren (újra) építkezik a NIS

Minden valószínűség szerint újabb kőolajipari létesítménnyel bővül az eleméri ipari övezet, miután a nagybecskereki városi tanács legutóbbi ülésén jóváhagyták a Fúróberendezések karbantartását szolgáló központ építésére vonatkozó határozatot. A döntést egyhangú szavazással fogadták el. Mint elhangzott, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) egyik jelentős beruházásáról van szó, amely kidolgozásakor betartották a jogszabályokat, a közvitán levő dokumentumra pedig senki sem tett kifogást.

A városi tanács ülésén egyedül Milan Repijának (aki egyébként Eleméren él) voltak kételyei. Szerinte az új létesítmény beindítása után a településen fokozni kell a környezetvédelmi ellenőrzéseket, elsősorban a felszíni víz és a szennyvíz állapotát, mivel a leendő központban fogják majd többek között tisztítani a fúrásoknál, valamint a kőolaj- és a földgázkitermelésnél használt berendezéseket. Emellett szerinte rendszeresen kell ellenőrizni a gáztöltő-állomás és a műkaucsukgyár környezetvédelmi hatását is. Különösképpen a termeléskor jelentkező hulladékanyag tárolását.

Környezetszennyezés szempontjából az ötezer lakosú Elemér az egyik legveszélyeztetettebb bánsági település. A Nagybecskerek melletti falu határában előbb kőolajat (1959) majd földgázt (1962) találtak, 1963-tól a település mellett már gáztöltő-állomás és kőolaj-finomító működik. A műkaucsukgyárat (1983) alig egy kilométerre építették a házaktól. Az egyetlen ilyen vállalat Szerbiában (de az egykori Jugoszlávia területén is) 1991 óta a pancsovai Vegyi Művek keretében működik. Néhány évvel ezelőtt (2004) nyugtalanságot keltett az a bejelentés, hogy a gyár udvarában karbontölteléket gyártó („koromgyár”) üzemet építenek. A helybéliek és a környezetvédők tiltakozása nyomán azonban ebből nem lett semmi.