2024. április 26., péntek
HAJDÚJÁRÁS

Újult erővel a folytatásra

A hajdújárási Vinogradar felnőttcsapata a 10. helyen zárta az őszi idényt a szabadkai körzeti ligában. A csapat minden idény előtt az első ötbe jutást tűzi ki célul, féltávnál ettől hat ponttal elmaradtak ugyan, de az anyagiakat figyelembe véve már az is nagy szó, hogy a klub versenyez, létezik.

– Elégedett is vagyok, meg nem is. Ha azt nézzük, hogy nem vagyunk az első ötben, akkor elégedetlen vagyok, ha viszont a másik oldalát vizsgáljuk, hogy milyen nehéz körülmények között dolgozunk, akkor elégedettnek kell lennem – mondta Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke. – Kis szerencsével végezhettünk volna az 5-6. hely környékén is, de a szerencse forgandó, s bízom benne, hogy tavasszal ebből nekünk több jut, és az első öt között fejezzük be az idényt.

Télen edzőváltás történt a csapatban, Mirko Carekot Jovica Čučković váltotta, aki a Vinogradar legújabb fénykorának egyik meghatározó játékosa volt – amikor a csapat a 90-s évek végén és a 2000-es évek elején az I. Vajdasági Ligában a 2. helyen végzett, többek között olyan csapatok előtt, mint a zombori Radnički, a kátyi Jugović, a bégaszentgyörgyi Begej stb. Az előkészületek január közepe óta heti öt edzéssel és két barátságos mérkőzéssel nagy ütemben folynak, az eredmények pedig önmagukért beszélnek, hiszen az eddigi felkészülési meccsek során a hajdújárásiak még nem szenvedtek vereséget, a Bácsalmás és a Horgos elleni döntetlen mellett legyőzték a Dušan Silni, a Szabadka, a dusanovói Hajduk, a Horgos, a Bordány és legutóbb az adorjáni Tisza csapatát. Az edzéseken való részvétel is jelentősen nőtt, január közepe óta minden gyakorláson 15-20 labdarúgó van jelen. A játékosmozgást illetően több a távozó, mint az érkező: a csapatot Slaviša Stipančević (Szeged 2011), Majlát Andor, Plavšić Saša, Szalma Dávid és Engi Tihamér (Kiskőrös) hagyták el, az eddigi egyetlen érkező pedig Nikola Lazić, aki valamikor a Bácska 1901 csapatában rúgta a bőrt.

– A fennmaradás érdekében bizony néha hatalmas fejeseket kell ugrani, de mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a bajnokságot végigjátsszuk, és a klub ezt követően is tovább létezzen. Ha ez nem sikerülne, akkor az nem is a mi szégyenünk, hanem elsősorban a község szégyene lenne. A helyi közösség anyagi keretei rendkívül korlátozottak, viszont úgy látom, hogy a község most pozitívabban áll hozzá a dolgokhoz. Amióta a VMSZ újra bent van a városi közigazgatásban, kicsit közelebb vagyunk a tűzhöz, s talán valamennyivel több pénzhez tudunk jutni. Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy a klub fennmarad, és nem zárja be a kapuit – mondta Haskó.

A Vinogradar a magyarországi Bordány csapatával közösen sikeresen szerepelt egy határon átívelő IPA-pályázaton, amely a labdarúgás népszerűsítéséről, a határon átnyúló kapcsolatok fejlesztéséről szól.

– A pályázat értelmében idén huszonöt mérkőzést kell lejátszanunk a bordányiakkal, ebből néhány tornarendszerben lesz, ahol egymást követően több alkalommal is megmérkőzünk velük. A nyitókonferencia március 10-én Hajdújáráson lesz, a pályázat értelmében pedig mindkét csapat 34 000-34 000 euróban részesül. 8000 euró van előirányozva az öltözők felújítására, 4000 euró egy fűnyíró beszerzésére, 2500 euró egy öntözőberendezésre, emellett szerelésre, labdákra, futballcipőkre, mezekre is jut pénz. A gyerekek három előkészületi időszakban Magyarországra utazhatnak. 15-15 labdarúgó 5-6 napot Bordányban tölt felkészülés és barátkozás céljából, majd ők is jönnek hozzánk több kisebb edzőtáborba – tudtuk meg a klubelnöktől.

A serdülőcsapat is a 10. helyen zárta az őszt. Kikity Márió vezetőedző elmondta, hogy a csapat teljesítményével nincs megelégedve, nagyon sok nyerhető meccsen elhullajtották a pontokat, többször is kiengedték kezükből a győzelmet.

A bajnokság kezdete előtt, március 15-én a magyarországi Kelebián négycsapatos tornán vesznek részt a hajdújárásiak, majd másnap az első bajnoki meccsen a felnőttcsapattal együtt a bácsfeketehegyi Jadranhoz utaznak a zöld-fehérek.

A felkészülést január végén teremben kezdték, jelenleg már kint, heti négy alkalommal készülnek a március 16-ai bajnoki rajtra.

– A játékosok hozzáállásán kellene leginkább változtatni, többen is gyakran hagynak ki edzéseket. Nagy harc dúl a sportágak között is, néhány játékosom a futball mellett más sportágat is űz. Vannak, akik profi módon állnak hozzá mind az edzésekhez, mind a mérkőzésekhez. Kiemelném csapatkapitányunkat, Szerencse Ákost és kapusunkat Prčić Alent, akik mentálisan és teljesítményben is a többiek fölé nőnek. Ezt a felnőttek edzője is észrevette, s a felkészülési mérkőzéseken rendszeresen alkalmat is adott nekik. A többiek számára példa lehet, hogy megfelelő munkával ők is elérhetnek oda, ahol az említett két játékos tart – mondta Kikity.

A Vinogradar számára a bajnokság március 16-án veszi kezdetét, amikor a felnőtt- és a serdülőcsapat a hazai pályán mindig kellemetlen bácsfeketehegyi Jadran csapatához utazik.