2024. április 26., péntek

Iszaptalanítják a Jegricskát

Megbeszélés a határon átnyúló vízügyi együttműködésről

A környezetbarát vízgazdálkodás sík területen elnevezésű projektum kezdete alkalmából rendeztek tanácskozást a Vode Vojvodine vívgazdálkodási közvállalat és a tartományi Európai Ügyek Alapja szervezésében Újvidéken. A projektumot az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pénzéből finanszírozzák.

A 190 ezer euró értékű befektetés, a Jegricska iszaptalanítása hozzájárul a szabadabb vízáramláshoz és az élővilág védelméhez – mondta Mirko Adžić, a közvállalat igazgatója.

Gusztony András, a temerini községi képviselő-testület elnöke hangsúlyozta, hogy Temerin község számára roppant fontos projektumról van szó, mivel az önkormányzatoknak nincs pénzük önerőből egy ilyen nagyszabású akciót megvalósítani. A Temerinen áthaladó védett státusú Jegricskát tisztítják meg hat kilométer hosszan, ennek köszönhetően javulni fog vizének minősége. A vállalkozásnak akkor lesz értelme, ha folytatódik a projektum, hiszen a Jegricska mintegy 70 kilométer hosszú, és nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy védett területről van szó – állapította meg Gusztony.

Micskei János, a vízgazdálkodási közvállalat fejlesztési részlegének igazgatója elmagyarázta, hogy a szóban forgó projektum kiterjedt iszaptalanítási akció, amelynek keretében a 30 éven keresztül lerakódott iszaptól szabadítják meg a kanálist. A végső cél a 664 kilométer hosszú csatornahálózat kitisztítása – mondta Micskei.

Kádár Mihály, a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kifejtette, hogy a magyarországi és a szerbiai fél részére a mostani együttműködés lényege a csatornák mezőgazdasági hasznosítása. A kis és nagy mezőgazdasági üzemek, illetve a településeknek az árvízveszély elhárítása, valamint a megfelelő mennyiségű víz szavatolása az öntözéshez. A szentesi határban kanyargó, a Tiszából kiszakadó Kurca főcsatornán hat kilométeren keresztül kotrást végeznek, és vele egyidejűleg a víz minőségét is alapos vizsgálatnak vetik alá. A Kurca főcsatorna a magyarországi félnek azért fontos, mert a térség egyik legjelentősebb belvízelvezető műve, és mezőgazdaság szempontjából az öntözőrendszer miatt szintén fontos – magyarázta Kádár.

Predrag Novikov, a tartományi Európai Ügyek Alapjának igazgatója kiemelte, hogy a projektum jelentős nemcsak Vajdaságnak, hanem az egész országnak. A mezőgazdaság és a turizmus számára hasznos vállalkozás 18 hónapig fog tartani. A következő hónapokban további 40 vajdasági projektumra, többek között a helyi utak felújítására várnak pénzügyi segítséget európai uniós forrásokból – közölte Novikov a tanácskozás résztvevőivel.