2024. április 26., péntek

Csökkent az infláció az euróövezetben

Több mint kétéves mélypontra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének üteme januárban az euróövezetben – derül ki az Eurostat csütörtökön ismertetett végleges adatából. Januárban a 17 tagú euróövezetben 2 százalék volt az éves infláció a decemberi 2,2 százalék után. Ezzel az infláció gyakorlatilag elérte az Európai Központi Bank árstabilitási célját.

Legutóbb 2010 novemberében mértek ennél alacsonyabb, 1,9 százalékos inflációt az euróövezetben. Egy évvel ezelőtt januárban az éves infláció 2,7 százalékot tett ki, az idén pedig januárban 1 százalék volt a havi árcsökkenés az euróövezetben.

A 27 tagú Európai Unióban a januári éves infláció 2,1 százalék volt a decemberi 2,3 százalék után, egy éve januárban 2,9 százalékos inflációt jegyeztek fel – ugyancsak az Eurostat csütörtökön közölt végleges adata szerint. Januárban 0,8 százalék árcsökkenés volt havi összevetésben az Európai Unióban. A legalacsonyabb éves összevetésű infláció az unióban Görögországban (0,0 százalék), Portugáliában (0,4 százalék) és Lettországban (0,6 százalék) volt januárban, míg a legmagasabb Romániában (5,1 százalék), Észtországban (3,7 százalék), Magyarországon (3,7) és Hollandiában (3,2 százalék).