2024. április 26., péntek
BAJMOKON

Kaponyánál és a Dózsában emlékeznek meg az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról

A bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központban már több mint két évtizede megemlékeznek az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc során, 1849. március 5-én a kaponyai réten lezajlott ütközetről. Erre emlékeznek a kaponyai emlékműnél március 2-án az idén is.
A megemlékezési ünnepi műsor szombaton 14 órakor veszi kezdetét az emlékűnél. A történelmi megemlékezés szónoka dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem történelemprofesszora lesz. Az ünnepi műsorban fellépnek bácsalmási és szabadkai színművészek, továbbá a Dózsa énekkara és vendégei.
Ezt követően az ünnepi műsor a helyi Dózsa György Magyar Művelődési Központban folytatódik 15.30 órakor. Itt emlékeznek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 164. évfordulójáról. A forradalomról és szabadságharcról dr. Zakar Péter történelemtudós tart előadást. Az ünnepi műsorban fellépnek bácsalmási, szabadkai és bajmoki vendégek.
Zakar Péter mellett Forró Lajos egyetemi tanár is Bajmok vendége lesz, az 1941 és 1945 közötti magyar ártatlan áldozatok felett végzett atrocitások kutatója. Forró Lajos mint neves kutató már a bajmoki Akácfánál levő emléktemetőről is készített filmet.
A bajmoki megemlékezési ünnepi programhoz Szabadkáról a Népkör MMK-tól március 2-án /szombaton/ 13 órakor indul autóbusz, amely az érdeklődőket kiszállítja Kaponyára. Ezt követően a bajmoki érdeklődőket viszi ki az emlékműhöz. A bajmokiak indulása 13,30 órakor lesz. Az emlékműnél levő ünnepi műsor után a Dózsába szállítja a busz a vendégeket az ünnepi műsorra.