2024. április 26., péntek

Ingyen kukoricát adnának a bezárt farmoknak

A hollandiai laboratórium várhatóan még a napokban elküldi a tejvizsgálat eredményét

Az árutartalékok illetékesei hamarosan befejezik a 180 ezer tonna kukorica ellenőrzését a hivatalos tározókban. Az eddigi eredmények jók – derült ki a mezőgazdasági minisztérium közleményéből. A mintákat, amelyekben az aflatoxin-szennyezettség meghaladja a megengedettet, további vizsgálatokra küldik – nyilatkozta Danilo Golubović, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy az állam nem hagyja magára az aflatoxinnal szennyezett takarmány miatt eddig bezárt tizenkét farmot.

– A mezőgazdasági minisztérium javasolni fogja a szerb kormánynak, hogy az árutartalékokból szarvasmarhánként 300 kilogramm ingyen kukoricát, valamint ingyen zeolitot bocsássanak a bezárt farmok rendelkezésére. Másik javaslatunk, hogy a farmoknak mindenféleképpen fizessék ki a megtermelt tej árát, függetlenül annak minőségétől. Harmadik javaslatunk értelmében a többi farm is kaphatna 300 kilogramm kukoricát szarvasmarhánként, de csak kölcsönbe, míg a zeolitot ők is ingyen kapnák. Ha az illetékesek megfelelően dolgoznak a terepen, akkor nagyjából négy-öt nap alatt meg lehet oldani a tejjel kapcsolatos problémákat – összegezte Golubović.

A Hollandiába felülvizsgálat céljából elküldött tej minőségével kapcsolatban várhatóan még a napokban megérkeznek az eredmények – hangzott el még a sajtótájékoztatón.