2024. április 26., péntek

Élményszerű tanítás-tanulás

Neves vendégek tartottak előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének 6. konferenciáján

Élményszerű tanítás-tanulás címen, szombaton hatodik alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete éves közoktatási konferenciáját Szabadkán, a Majsai Úti Általános Iskolában. De Negri Ibolya, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy az ilyen formában, konferenciaként megrendezett továbbképzéseken a gyakorló pedagógusok megismerkedhetnek a pedagógia új módszereivel, vívmányaival.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

– Idén azzal foglalkozunk, hogy a gyerekek számára miként lehet vonzóvá tenni az oktatást, hogyan érhetjük el azt, hogy a diákok jól érezzék magukat az iskolában – mondta a konferencia szervezője.

Emellett azzal is foglalkoztak, hogy miként lehet értékes, illetve sikeres egy iskola, valamint előadást tartottak a képességfejlesztésről is, amelyben az előadó a sakk világába kalauzolta el a résztvevőket.

– Már évezredek óta ismert, hogy a sakk kiválóan fejleszti a képességeket, valamint előadást hallhattunk arról, hogy a genetika, a tudomány hogyan magyarázza a gyerekek tehetségét – számolt be az egyesület elnöke. Kiemelte, hogy a konferenciára akkreditált hallgatók kreditpontokat kapnak. Az előadásokra több mint 450 pedagógus volt kíváncsi, szinte az összes vajdasági magyarlakta település képviselve volt. Az előadások megválogatásával kapcsolatban megjegyezte, hogy az egyesület egyrészt megkérdezi a pedagógusokat, milyen előadásokat szeretnének hallgatni, másrészt arra törekednek, hogy aktuális, új témákat kínáljanak fel a kollégáik számára.

Tóth Szilvia, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy intézménye adhatott otthont a konferenciának és a rangos előadóinak. Szavai szerint az egyesület azért választotta az intézményüket, mert egyedül az ő dísztermük képes befogadni ennyi érdeklődőt.

– A pedagógusok egyrészt végtelenül nyitottak az új és megtanulható dolgokra, másrészt kötelességük is a folyamatos továbbképzés – magyarázta a nagy érdeklődést az iskolaigazgató.

Czeizel Endre: Az általában rossznak tartott, hiperaktív, vagy órákon unatkozó gyerekek akár zseniket is rejthetnek (Fotó: Diósi Árpád)

Czeizel Endre: Az általában rossznak tartott, hiperaktív, vagy órákon unatkozó gyerekek akár zseniket is rejthetnek (Fotó: Diósi Árpád)

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora A modern genetika és a pedagógia címen tartott érdekfeszítő előadást. Kiemelte, hogy a magyarság legnagyobb természeti kincse a tehetség, valamint megjegyezte, hogy az általában rossznak tartott, hiperaktív, vagy órákon unatkozó gyerekek akár zseniket is rejthetnek.

– E természeti kincs kiaknázása a pedagógusok kezében van – figyelmeztetett az orvos-genetikus.

Dr. Benda József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem neveléstudományok kandidátusa, a humanisztikus kooperatív pedagógia magyarországi meghonosítója A harmadik évezred pedagógiája című előadásában a gyermekközpontú oktatás jövőjéről beszélt.

– Az ember számára a legnagyobb élmény az, ha valaki foglalkozik vele. A nagy létszámú osztályokban ezt a kooperatív pedagógiával érhetjük el – mondta Benda József.

Dienes Anna, a budapesti Lemhényi Dezső Általános Iskola intézményvezetője A minőség hét szigete az iskolánkban címmel tartott előadást, míg Élményszerű tanulás a sakk segítségével címmel a budapesti Lemhényi Dezső Általános Iskolából érkező Őryné Gombás Csilla, tanító és fejlesztő pedagógus tartott előadást. A konferenciát Csernák Ilma–Jelacsik Sutus Ágota: Figyelem! Én már figyelek! című kötetének bemutatásával zárták.