2024. május 5., vasárnap

Šešelj 10 éve Hágában – ítélet még sehol

Szombaton van pontosan 10 éve annak, hogy Vojislav Šešelj a Szerb Radikális Párt vezére önként Hágába utazott, ügyében az ítéletre azonban még várni kell. Könnyen meglehet, hogy nem kap 10 évnél súlyosabb börtönbüntetést és akkor hazatérhet.

Šešelj 2003. február 23-án adta fel magát, nem sokkal azt követően, hogy Hága vádat emelt ellene Boszniában, Horvátországban és Vajdaságban elkövetett bűncselekményekért.

Ez a tíz év alatt egyszer sem kérte, hogy ideiglenesen helyezzék szabadlábra, mint ahogy a kormány által nyújtott garanciára sem tartott igényt.

Mielőtt elutazott, „véres tavaszt” jósolt és a Zoran Đinđić ellen elkövetett első, sikertelen merényletet követően azonnal Hágába távozott.

A vádirat szerint Šešelj emberiesség elleni bűnök elkövetésére és a háborús szokások megsértésére ösztönzött, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Vajdaság területén, 1991 augusztusa és 1993 szeptembere között.

Az elmúlt évtized során a hágai ügyészség öt alkalommal módosította a vádiratot, de minden esetben Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett háborús bűnökkel és bűnügyi társulásban való részvétellel vádolta, azért, mert beszédeivel és nyilatkozataival hozzájárult, hogy a végrehajtók olyan döntést hozzanak, hogy elkövessék a felsorolt bűncselekményeket.

Hágába utazását követően 4,5 évig várta a bíráskodás kezdetét, egészen 2007 novemberéig. Időközben, 2005 őszén tanúskodott Milošević perében.

Šešelj perét háromszor szakították meg, ugyanennyiszer marasztalták el a bíróság iránti tiszteletlenség miatt. A tárgyalás végül 2006. november 27-én vette kezdetét, de Šešelj nélkül, mert ő ekkor éhségsztrájkolt, azért, mert a bíróság nem hagyta jóvá számára, hogy önmagát védje. Négy nappal később megszakították a tárgyalást, mert Šešelj egészségi állapota annyira leromlott. Végül jóváhagyták kérését, de egy évvel később ismét megszakították a tárgyalást, mert Šešelj állítólagosan megfélemlített néhány tanút.

A radikális vezér ellen az utolsó bizonyítékot 2010 januárjában mutatták be, ő ekkor azt állította, az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania állításait, ezért nem is tartotta fontosnak, hogy védekezzen.

Egyébként, ártatlannak vallotta magát a vádirat mind a 14 pontjában. Vasárnap a radikálisok Belgrádban emlékeznek meg az évfordulóról.