2024. április 26., péntek

72 év a háborús gaztevőknek

A Simo csetnikjei nevű álkatonai alakulat hét tagját ítélték el pénteken

A belgrádi Felső Bíróság pénteken 2–20 évig terjedő fegyházelzárásra ítélte a Simo csetnikjei elnevezésű álkatonai alakulat tagjait, akik 1992 és 1993 között követtek el háborús gaztetteket Zvornik község roma lakossága ellen. A szóban forgó álkatonai alakulat vezetője Simo Bogdanović volt, ő a büntetőeljárás során hunyt el a fogdában.

Zoran Stojanovićot és Zoran Đurđevićet 20-20 évre, Tomislav Gavrićot és Zoran Alićot 10-10 évre, Đorđe Ševićet és Dragana Đekićet 5-5 évre, Damir Bogdanovioćot pedig két év fegyházelzárásra ítélte a bíróság.

Rastko Popović, az ügyben ítélkező bírói tanács elnöke szerint az ügyészségnek maradéktalanul sikerült bebizonyítania a szóban forgó álkatonai alakulat megvádolt tagjai által elkövetett gaztettek tényét.

– Az álkatonai alakulat 1992 júliusában érkezett meg Skočić faluba, ott egy házba terelték a helyi romákat, majd később összeverték őket. Afira Nuhanović elhunyt az így szerzett sérülések következtében. Az alakulat több nőt hónapokon át fogva tartott, őket rendszeresen megerőszakolták, bántalmazták és megalázták. Közülük hárman védett tanúként vallottak az eljárás során – összegezte Popović.

Bruno Vekarić, a háborús bűnök kivizsgálásával megbízott ügyész helyettese szerint az ítéletekkel legalább részben sikerült igazságosságot teremteni. A bírói tanács üzenete az, hogy ehhez hasonló gaztetteknek soha újból nem szabad megtörténniük, az elkövetőket pedig be kell zárni – hangsúlyozta Vekarić, hozzátéve: amikor ilyen gaztettekről van szó, akkor nehéz az elégedettségről beszélni, legyen szó akár az elkövetők elleni ítéletről. Vekarić elmondta, hogy ez az ügy négy másik hasonló üggyel áll kapcsolatban. Ezek mindegyike már lezárult – tette hozzá az ügyészhelyettes.