2024. április 26., péntek

Társulásra készülnek a gazdák

A Zentai Gazdakör folytatja is, bővíti is eddigi tevékenységét – Termelési és beruházási szervezet alakítását tervezik

Ceglédi Rudolf polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a költségvetésből támogatja a gazdakör működését, ami lehetővé teszi egy munkás foglalkoztatását, ugyanakkor más módon is igyekeznek segíteni a mezőgazdaságot: az év végén például 4 millió dinárt nyertek pályázaton a csatornák karbantartására, tisztítására, de az idén új pályázat által nemcsak az oromparti határrészen, hanem másutt is szeretnék beruházásokkal lehetővé tenni az öntözést.

A vasárnapi közgyűlésen

Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke áttekintette a múlt évi munkát, s elmondta, hogy az évek alatt bejáródott tevékenységet tovább folytatják az idén is. Ezek közé tartozik a szakelőadások szervezése, de tavaly például számítógépes tanfolyamot is tartottak; hagyományőrző rendezvények szervezésében vettek részt, és mintegy negyven traktorral komoly munkát vállaltak a dűlőutak javításában is. Az elnök egyebek mellett megemlítette, hogy a Magyarok Kenyere akcióban 500 kilogramm búzát gyűjtöttek, jótékonysági bált szerveztek az adahatári iskola megmentésére, segítették a Kéz a Kézben szervezetet stb. Kiemelte, hogy nemcsak az önkormányzattal jó az együttműködés, hanem hazai és külföldi gazdaszervezetekkel, az utóbbi időben pedig jó a kapcsolatuk a mezőőri szolgálattal is. Ezzel szemben sehogyan sem tudtak szót érteni az egykori Mezőgazdasági Állomással (szakszolgálattal). A kérdéssel kapcsolatban Nagy Miklós, az Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke megjegyezte, hogy igyekeztek építeni a kapcsolatot, de eredménytelenül, s felvetette a kérdést, hogy ha a szakszolgálat nem a termelőket szolgálja, akkor mi szükség van rá. Sándor József köztársasági képviselő hozzátette, hogy amióta a politikát „bevitték” a szakszolgálatba, azóta fordultak rossz irányba a dolgok.
A Zentai Gazdakör elnöke utalt arra, hogy foglalkozni kellene a gazdák társulásának a kérdésével is, például a gépkörök létrehozásával, majd Ments András magyarországi szakember be is mutatta a Vajdasági Termelési és Beruházási Társulás koncepcióját, amit a gazdakör és az észak-vajdasági szövetség alapítana meg. Ez számos előnnyel járna a termelők számára: együttes fellépéssel 5–10 százalékkal olcsóbban lehetne termelési anyagokhoz jutni; a termés (vetés) biztosítási költségeit akár 30 százalékkal csökkenteni lehetne; kedvező kapcsolatok alakulhatnának ki egy-egy bankkal; helyi termékek árusítására boltokat lehetne nyitni; az Összefogás kártya bevezetésével szintén kedvezményes árubeszerzésre nyílna lehetőség. Az alakuló szervezethez kapcsolódóan máris elérhető a www.piacaruhaz.com honlap például termék felkínálására.
A közgyűlés támogatta a kezdeményezést, miként azt is, hogy a fiatal termelőket felölelő Gazdálkodj okosan! szervezet újabb szakágként működjön a gazdakörben.