2024. április 26., péntek

Kivonják a forgalomból a fertőzött tejet

A fogyasztóvédők Ljajić és Knežević miniszterek lemondását követelik

A mezőgazdasági minisztérium kivonja a forgalomból azon tejtermékeket, amelyek mintáiban a megengedettnél nagyobb mértékű aflatoxin-fertőzést találtak. A tárca közleménye szerint a tejtermékek részletesebb vizsgálata megerősítette az aflatoxinnak a megengedettnél nagyobb részvételét, ezért a gyanús termékeket további vizsgálatra küldik Hollandiába.

A minisztérium az állategészségügyi felügyelőségnek elrendelte, hogy vonják ki a forgalomból azt a tejet, „amelynek mintái a határértéken felüli aflatoxin-tartalmat mutatnak, amíg a felülvizsgálat eredményei Hollandiából meg nem érkeznek”.

A felügyelőség feladata megállapítani, mely gazdaságokból származik az a tej, amelyben ezt tapasztalták és elrendelik a további tejszolgáltatást az érintett farmokról.

A minisztérium szerint a talált aflatoxin-mennyiség semmilyen egészségügyi problémákat nem okozhat.

A Szerbiai Fogyasztóvédelmi Egyesület (APOS) kedden Goran Knežević mezőgazdasági és Rasim Ljajić kereskedelmi miniszterek lemondását követelték, azért, mert a közvélemény nem rendelkezik adatokkal a tej minőségét illetően.

„Az élelmiszeripari biztonság nem valóság-show, hanem a legfontosabb dolog a fogyasztók és a termelők számára is” jelentette ki Edina Popov az egyesület elnöke.

Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár twitter profilján tette közzé 35 vizsgált tejtermék aflatoxin-elemzésének előzetes eredményeit, amelyek szerint 29 esetben az aflatoxin részvétele meghaladja a megengedett értéket.