2024. április 26., péntek

Városnapot ünnepelt Zombor

Dr. Igor Pašti a város kitüntetettje

Zombor önkormányzatának fennállása óta nem fordult elő, hogy állami ünnepen, vagy akár szombaton ülésezett volna a képviselő-testület, egészen idén február 16-áig, szombatig, Szerbia államisága ünnepének másnapjáig, amikor a városi képviselő-testület két ülést is tartott. Nem is hagyták ezt a tényt szó nélkül a városi képviselők. A Szerb Haladó Párt vezérszónoka úgy értékelte, hogy a testület délelőtti munkajellegű értekezlete tiszteletlenség az állami ünneppel szemben. A Szerbia Egyesült Régiói képviselő csoportja a testület ügyrendjére hivatkozva emlékeztetett, hogy állami ünnepen csupán díszülést tarthat a helyi önkormányzat, munkajellegűt nem, egyben elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a város napja alkalmából rendezett díszülést egy nappal a tényleges dátum előttre hívta össze a testület elnöke.

Az értekezlet napirendjére több téma is sürgősségi eljárás keretében került fel, ezekről az ellenzék egységesen úgy tartotta, hogy egyik se indokolta az ülés sürgősségi összehívását, és állami ünnep napjára való kitűzését. Legnagyobb vita a fiatalokkal foglalkozó helyi akcióterv körül alakult ki, bírálói azt rótták föl, hogy felterjesztői főként képzésekben, tréningekben és műhelymunkákban gondolkodtak, vagyis nyoma sincs akciónak a dokumentumban, míg támogatói azzal érveltek, hogy bármi jó, ami előrelépést jelent az ifjúság problémáinak megoldásában, és az akcióterv teret nyit ennek. A dokumentumot, miként a többi napirendi pont esetében is történt, elfogadta a városi képviselő-testület. Az ülést délben Siniša Lazić elnök berekesztette, a helyi képviselők ma folytatják a  kimaradt témák megvitatását.

A délutáni díszülést a város napja alkalmából tartotta a testület. Zombor polgárai ugyanis 1749. február 17-én kapták meg Mária Terézia uralkodó főhercegnőtől a szabad királyi város státusát igazoló okiratot. Ebből az alkalomból a városi képviselő-testület az utóbbi három évben a korábban megszüntetett Februári Díj helyébe lépett Városi Díszoklevéllel jutalmazza azt a személyt, aki az előző esztendőben kiemelkedő tevékenységével öregbítette a város hírnevét. Idén dr. Igor Pašti vehette át az elismerést és a vele járó pénzjutalmat.

Igor Pašti 1984-ben született Zomborban, az általános és középiskolát szülővárosában végezte. A Belgrádi Egyetem Fizikai Kémia Tanszékén tízes átlageredményével kiérdemelte a generáció legjobbjának járó címet. A tanszék fönnállása alatt legfiatalabban, mindössze 25 évesen doktorált. Eddig 33 tudományos dolgozata jelent meg a tudományág által jegyzett nemzetközi folyóiratokban, egy találmányát már elismerték, kettő hitelesítése folyamatban van. A Szerb Tudományos Akadémia 2012 végén neki ítélte a kémiai, biológiai és rokontudományok terén újonnan alapított díjat.

A zombori kitüntetésre, amit az adott évben elért alkotói, tudományos és egyéb eredmények elismeréseként adományoz a város, a Veljko Petrović Gimnázium terjesztette föl, amelynek tanulója volt a kitüntetett.

A díszülés keretében föllépet a Valentina Krempatić és Sara Hourani gitárduó, valamint a Musika Viva énekkar. A rendezvény keretében Topolya község és Zombor város együttműködési megállapodást kötött, amit Kókai Mernyák Melinda és Nemanja Delić polgármesterek láttak el kézjegyükkel. A 264. évi városnapi rendezvényt személyes jelenétével vagy üdvözlő táviratával megtisztelték Zombor testvérvárosai, Budapest Kispest kerülete, a magyarországi Baja, a horvátországi Pélmonostor, a szoros barátságot ápoló macedóniai Veles, a montenegrói Moljkovac, valamint a Zomborral rokonszenvező hazai és külföldi települések. A város széleskörű kapcsolatainak fontosságára fölszólalásában kitért Branislav Bugarski, regionális politikával és helyi önkormányzatokkal megbízott tartományi titkár is, aki Zombor polgári légkörét méltatva köszöntötte az ünneplő várost.

 Az ünnep alkalmából szombaton este a város központjában koncertezett a Line Out együttes és Tijana Dapčević.