2024. április 26., péntek

Megerősített rendőri jelenlét

Felül kell vizsgálni a büntetőjogi előírások azon rendelkezéseit, amelyek a nemzetek közötti incidenseket szabályozzák – állapodott meg Pásztor István és Ivica Dačić

Azokban a községekben, ahol az utóbbi időszakban olyan incidensekre került sor, amelyek káros hatással lehetnek a nemzetek közötti viszonyokra és nyugtalanságot keltenek a lakosság körében, a rendőrség mellett a jövőben a Csendőrség tagjait is bevetik. Erről született többek között megállapodás szombaton, Újvidéken Pásztor István a tartományi parlament elnöke és Ivica Dačić kormányfő és belügyminiszter között.

A Belügyminisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint a két tisztségviselő a vajdasági biztonsági helyzetről egyeztetett. Abban is egyetértettek, hogy meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, hogy megőrizhető legyen az ilyen incidensek csökkenésének üteme, ami a tavalyi évben tapasztalható volt. Mint megegyeztek, felül kell vizsgálni a büntetőjogi előírások azon rendelkezéseit, amelyek a nemzetek közötti incidenseket szabályozzák, vagyis, szükséges felgyorsítani minden ilyen ügyet az igazságügyi szervek előtt.

Pásztor és Dačić abban is egyetértettek, hogy megerősítik a rendőrség jelenlétét azokban a községekben, ahol növekedett a kis értékű lopások száma és minden illetékes szerv hatékony részvétele mellett megerősítik a lakosság bizalmát az állam készségében és alkalmasságában a személyi és vagyoni biztonság megőrzését illetően.

A tartományi házelnök és a belügyminiszter a jövőben is intenzíven és konstruktívan együttműködik, azon közös céllal, hogy biztosíthassák a tartomány polgárainak békés és biztonságos életét, azok nemzeti vagy vallási hovatartozásától függetlenül. Ennek érdekében az elkövetkező hetekben sor kerül a belügyminiszter, a rendőrségi igazgatóság vezetősége és minden vajdasági rendőrállomás vezetőjének találkozójára a tartományi parlament biztonsági tanácsával, áll a közleményben.